Select Page

У Богословији Светог Петра Цетињског на Цетињу, по благослову и одлуци Светог архијерејског синода Српске православне цркве, од уторка 4. јуна до суботе 8. јуна 2024. године, трајала је матура и богословски испит зрелости за ученике XXVIII генерације обновљене петогодишње Цетињске богословије (2019-2024). Првог дана матуре организован је писмени дио матурског испита, док су следећих дана, кандидати приправници, одговарали и показали своје знање из Светог писма Старог завјета, Светог писма Новог завјета, Црквеног појања са типиком, Догматике, Етике, Историје хришћанске цркве, Историје Српске цркве, Литургике, Црквеног и брачног права.

Изасланик САС-а СПЦ и предсједник Испитног одбора на матури, био је протојереј-ставрофор проф. др Ненад Тупеша, ванредни професор Православног богословског факултета Универзитета у Источном Сарајеву „Свети Василије Острошки“ у Фочи. На матуру је изашло седам кандидата, пет редовних и два ванредна ученика.

После завршених испита, у суботу 1. јуна 2024. године, на празник Светих апостола Карпа и Алфеја, Светог Јована Психаита и Светог новомученика Александра Солунског, поводом завршетка матуре и богословског испита зрелости, у цркви Рођења Пресвете Богородице у Цетињском манастиру, служена је Света литургија са чином благодарења.

Литургијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор проф. др Ненад Тупеша, уз саслужење протојереја Благоја Рајковића и јеромонаха Гаврила Раичевића. После причешћа одслужен је свечани чин благодарења.

Потом се сабраним ученицима, професорима и монасима бесједом обратио протојереј-ставрофор проф. др Ненад Тупеша, честитајући дипломираним богословцима.

У управној згради Цетињске богословије је после литургијског сабрања у Цетињском манастиру услиједила свечаност додјела диплома. На почетку свечаности, још једном је поуку свима упутио протојереј-ставрофор проф. др Ненад Тупеша, а потом су уручене дипломе и књиге свршеним богословцима.

На крају овог благословеног дјела, ректор Цетињске богословије протојереј Благоје Рајковић захвалио се изасланику САС СПЦ о. Ненаду Тупеши.

Свечаном уручењу диплома, присуствовали су поред ректора и господе професора и конзул Републике Грчке у Црној Гори г. са мајком Маријом.

На свечаном ручку, приређеном у трпезарији Богословије је све присутне прво поздравио разредни старешина ове генерације проф. г Зоран Дубљевић.

У име своје генерације, изасланика САС-а СПЦ, ректора, господу професоре, и госте, поздравио је свршени богослов г. Стефан Петровић.

На ручку су се поздравним словом обратили и конзул и отправник послова Амбасаде Републике Грчке у Црној Гори г. Јоанис Кехајарас и бивши дугогодишњи ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перивић.

На крају свечаног ручка све су поздравили изасалник САС СПЦ протојереј-ставрфоор проф. др Ненад Тупеша и ректор Богословије протојереј Благоје Рајковић.

У XXVIII генерацији своје школовање у Цетињској богословији завршило је седам ученика. Двојица ученика су завршили са одличним успјехом и то г. Милош Бабовић (Митрополија црногорско-приморска) и г. Лазар Шћепановић (Митрополија црногорско-приморска). Они су били ослобођени усменог дијела матурског испита јер су трећи, четврти и пети разред редовног школовања завршили са одличним успјехом. Са врлодобрим успјехом завршили су г. Михаило Драшковић (Митрополија црногорско-приморска), г. Стефан Петровић (Митрополија црногорско-приморска) и г. Марко Милојко (Митрополија црногорско-приморска). г. Мирослав Бујак (Епархија Милешевска) показао је добар успјех док је г. Василије Павићевић (Епархија будимљанско-никшићка) завршио са довољним успјехом.

По благослову надлежних архијереја, кандидати из ове генерације, своје школовање ће даље наставити и на неколика престижних богословских факултета и академија.

Господа Михаило Драшковић и Стефан Петровић наставиће богословско усавршавање на Духовној академији у Москви. На Богословском факултету Аристотеловог универзитета у Солуну настављају да уче господа Милош Бабовић и Лазар Шћепановић, док ће господин Марко Милојко школовање наставити на Православном богословском факултету у Либертивилу.

Честитајући господи свршеним богословима XXVIII генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског (2019-2024), молимо се Господу, да их благослови Светог Петра Цетињског Чудотворца и Преподобног Симеона Мироточивог, њихове разредне славе, и светиња Цетиња и Црне Горе, прате у све дане њихових живота.

Александар Вујовић,
професор Цетињске богословије

Pin It on Pinterest

Share This