Select Page

Представљање књиге „Кругови Берлина 1936“ ауторке Тамаре Малешев, одржаће се у уторак 11. јуна са почетком у 19 часова у сали никшићког Захумља. О „Круговима Берлина1936“ пред никшићком публиком говориће: проф. др Веселин Јововић, доц. др Јовица Петковић, предсједник Савјета за спорт Општине Никшић, Драго Мусић и ауторка. Водитељ програма је књижевница Милица Бакрач.

Taмара Малешев (1967), рођена у Новом Саду гдје је живјела и била члан женског националног атлетског тима, рекордерка државе (СФРЈ) чак у три олимпијске дисциплине, шампион Медитерана и Балкана у скоку удаљ, четврта на Светском дворанском у троскоку, јуниорска рекордерка Европе у скоку увис.

Књига „Кругови Берлина 1936“ јесте документовани портрет једне генерације олимпијаца са акцентом на трајање једног дијела спортске историје, посебно атлетике. Књига је штампани првјенац Тамаре Малешев иако она већ више од десет година води успјешну и веома посјећену Фејсбук страницу „Атлетски савез Југославије“, на којој је објавила велики број спортских прича, видео-записа и других забиљешки. Тамара Малешев је двадесетих година прошлог вијека радила као радио-репортер новосадског Пан радија, биљежила је значајне догађаје и интервјуисала познате спортисте, између осталог, извјештавала је са Олимпијских игара у Барселони, 1992. чији је била учесник.

Тамара Малешев је неколико година прикупљала грађу за књигу „Кругови Берлина 1936“, односно, приче о животима олимпијаца Краљевине Југославије, који су одбили да фашистичким поздравом поздраве Адолфа Хитлера, на свечаном отварању XI Олимпијских игара у Берлину 1936. Трагала је за званичним документима, фотографијама и новинским извјештајима. Остварила је контакт и са преживјелим члановима породица својих јунака. На тај начин је сакупила обиље вјеродостојног материјала и припремила га за представљање широј јавности. Помоћ јој је пружио отац, Павле Малешев, пензионисани спортски новинар, некада и сам атлетски репрезентативац СФРЈ у десетобоју и скоку удаљ. Он је написао прилог о Јаши Бакову јер га је лично познавао.

Тамара Малешев данас живи у Кливленду, држава Охајо, САД.

ЈУ Захумље

Pin It on Pinterest

Share This