Select Page

У земунском насељу Плави хоризонти, у недељу 9. јуна биће одржан помен Пећанцима који су од 1998. до 2003. страдали од НАТО и тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК).

На спомен обележју, које је прошле године удружење „Пећанци за вечност” подигло у порти Храма Светог Атанасија Великог, уклесано је 167 имена људи који су убијени за време последњег рата на Косову и Метохији.

Споменик је подигнут по благослову Његове светости Патријарха српског г. Порфирија и посвећен је припадницима свих вера и нација који су страдали од НАТО-а и такозване ОВК“, рекао је за Бету председник удружења „Пећанци за вечност“ Велимир Перовић.

Како је навео, „сваке године, на дан друге недеље у јуну, биће служен парастос и сећање на наше страдалнике никада неће избледети, а њихова имена постаће вечна“.

Перовић је додао да кости многих страдалника који су киднаповани и убијени пре 25 година нису пронађене и да је споменик у порти Храма Светог Атанасија Великог једино знамење посвећено њима.

Он је позвао Пећанце и Београђане да у недељу 9. јуна одају пошту страдалима.

„Невиним жртвама највише дугујемо. Иако је прошло двадесет и пет година од почетка последњег великог страдања српског народа на Косову, туга, бол и сећање на трагедију коју смо доживели не смањују већ, напротив, жал за изгубљеним завичајем и најближима је из дана у дан све већа“, рекао је Перовић.

Света литургија почиње у 9, а парастос у 11 часова.

Фото: Приватна архива

 

 

Pin It on Pinterest

Share This