Select Page

Трибина “Ријеч“ УКЦГ близу три  деценије традиционално обележава 6. јун, Међународни дан Пушкина, једног од највећих руских и светских песника, а поводом 225 година од рођења песника путоказне незалазне светлости и вечне лепоте чији су стихови заувек окренути будућности.

Име Александра Сергејевича Пушкина (6. јун 1799 – 10. фебруар 1834), песника чији је глас био „зов човекове судбине“ светиња је не само за руски већ и за друге словенске народе, али и поштоваоце широм земљина шара и данас се с великим почастима прославља у Русији и у целом свету.

Да историја народа припада песнику Пушкин је показао својим богатим делом: био је лирски песник, приповедач, историчар, новинар, етнограф, мајстор епских и драмских форми. Све ово су разлози бесмртне Пушкинове славе и његовог огромног утицаја на развој не само руске књижевности већ и других облика уметности – сликарства, позоришта, музике, па чак и филма.

„Толико нежности, тананости и топлине, толико ода љубави и слободи, којима је Пушкин напунио људска срца и узвисио људске душе, није дала сва европска поезија пре Пушкина, писао је Достојевски, док највећи критичар XIX века Висарион Белински каже: “Писати о Пушкину – значи писати о целокупној руској књижевности, јер је његова поезија примила и ујединила у себи, као велика река, све притоке претходне изворне књижевности и вративши их свету у новом, преображеном облику, одредила даљи сјајни пут руске литературе.“

О животу и делу највољенијег руског песника Александра Пушкина чији је песнички гениј својим бесмртним делом сам појам песник уздигао до неслућених висина и својим делом  споменик нерукотворен саградио, говориће књижевник, Радислав Гардашевић, председник Књижевне заједнице „Мирко Бањевић“ из Никшића и Милица Краљ, потпредседница УКЦГ уредница Трибине“Ријеч“УКЦГ.

Песме испеване испод сунца које се зове Пушкин, „у одавању поште генију када замире национална завидљивост и срца свих људи бију као једно“ (како је одушевљено писао Скерлић) читаће чланови УКЦГ и заљубљеници у трагичну биографију песника који се воли и чијим се слободарским идеалима верује.

Програм полагања цвећа и одавање песничке поште  ненадмашном генију одржаће се у четвртак, 6. јуна у 10 часова испред Пушкиновог споменика у центру Подгорице.

УКЦГ

Pin It on Pinterest

Share This