Select Page

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и преосвећена господа епископи сергијево-посадски и дмитровски Руске православне цркве Кирил и пакрачко-славонски Јован предводили су синоћ, 4. јуна 2024. љета Господњег, традиционалну литију Светог Јована Владимира у Бару, која је кренула и завршила се испред барског Саборног храма који је посвећен овом Божијем угоднику.

У свенародној литији улицама града под Румијом, која се одржава у оквиру манифестације „Дани Светог Јована Владимира“ која је почела 1. јуна, а завршава се 9. јуна, учествовало је мноштво Барана, али и вјерника из других крајева Црне Горе.

По њеном завршетку Митрополит Јоаникије је у обраћању вјерном народу казао да је Свети Јован Владимир у вријеме свога краткога земаљскога живота цијелога себе приносио на жртву Богу живоме: „Борећи се за свој народ да га обједини, да га приведе Христу Господу, да га посвети и оплемени подижући свете храмове Божије као велики ктотор Пречисте Крајинске и Манастира Светог Наума Охридскога, и многе друге светиње подижући у славу Божију.“

Високопреосвећени Митрополит је рекао да се Свети Јован потрудио да сабере Божанске врлине и Божију мудрост, правду и љубав, истину и доброчинство, и милосрђе.

„Засијао је својим врлинама и засвијетлио свјетлошћу свете православне вјере. Био је омиљен у своме народу, љубљен од оних којима је владао. Међутим, завист људска и борба око власти направиле су сплетке, лажи и клевете и он је пострадао на правди Божјој. Изабрао је да пострада за име Божје, јер је то више волио него да помоћу сплетака и неправде држи земаљску власт, знао је да је земаљско замалена царство, а Небеско увијек и до вијека“, казао је Владика Јоаникије и додао да су они који су му главу одсјекли отишли у заборав.

„А он је засвијетлио својом жртвом и својом светошћу и добио такву благодат да нас заступа пред престолом Божјим. Он је, снажећи се крсним знамењем, показао силу свете вјере православне још за вријеме свога живота. Али, његов живот се наставио и његово небеско житије се продужава и дописује. Он живи у нама и међу нама, предводи нас и обједињује нас својим крстом, крстом Светога Јована Владимира и благосиља нас са горе Румије њиме. Обједињује нас преко овога светога храма који је подигнут у славу Божју и у част Светога Јована Владимира. Наш блаженопочивши Митрополит Амфилохије, заједно са вама овдје и многим добротворима, приложио је свој свети труд, своју жртву подижући овај храм. Али га је невидљиво градио и Свети Јован Владимир“, поручио је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Бесједа Митрополита Јоаникија 

Поводом храмовне славе Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару, Митрополит Јоаникије и епископи Кирил и Јован су претходно служили Свету архијерејску литургију и благосиљали славски колач.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Жељко Драшковић

Pin It on Pinterest

Share This