Select Page

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос, на празник преподобног Стефана Пиперског Свету службу Божију у манастиру Ћелија пиперска, покрај кивота овог Светитеља Цркве Божије.

Саслуживао му је Епископ сергијево-посадски и дмитровски г, Кирил, са свештенством и свештеномонаштвом Српске и Руске православне цркве.

Након читања Светог Јеванђеља архимандрит Варнава (Дамјановић), игуман манастира Трескавац из Епархијје бихаћко-петровачке је сабраним вјерницима је рекао да су у поздраву Христос васкрсе! утопљене све наше туге, слабости, немоћи и болести – све што нас мучи као људе и хришћане.

„Из овог поздрава извиру све нше радости, сва наша здравља, све наше доброте, сва исцјељења која су нам свакодневно потребна свакоме од нас понаособ, и маломе и великоме“, рекао је он.

Додао је да је Свети Стефан Пиперски дубоки духовни кладенац, који се скоро четрдесет година подвизавао на овом мјесту молећи Бога да не пресуши вјера његова.

„И ево, свједоци смо да послије толико година након његовог живота и подвига на овом мјесту изнова, и изнова, сваки пут хрлимо са свих страна“, рекао је.архимандрит Варнава.

По заамвоном молитви благосиљан је и преломљен славски колач.

Митрополит Јоаникије је потом свима сабранима честитао празник и пожелио им да молитве Светог Стефана буду са свима њима.

„Он је задобио благодат и слободу да стоји пред престолом Божјим, да нас заступа. И Божју милост и Божји благослов доноси свима нама. Свети Стефан Пиперски живио је у тешким временима. Било га је притисло и зло турско и зло латинско. И не зна се које је било горе“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Говорећи о времену у коме је живио Свети Стефан Пиперски, казао је да су Турци у то доба убијали тијело, а Латини куповали душе и лаковјерне преводили на латинску вјеру.

„Међутим, Бог је послао у то вријеме патријарха српскога Пајсија, светога Божијег човјека и угодника, који је у владичански чин рукоположио Светога Василија Острошкога и послао га у Херцеговину. Касније је Свети Василије био надлежан и за манастир Морачу, гдје је игуман био преподобни Стефан Пиперски, кога је такође рукоположио патријарх Пајсије Јањевац“, казао је он.

Пламен светости са Свете Горе Атонске, рекао је Митрополит Јоаникије, Свети Василије Острошки је предао Светом Стефану Пиперском.

„Иако су живјели у тешким временима, они су се наслађивали Божјим миром, јер гдје је Божје присуство ту су и благодат и милост и мир и спокојство, духовна сила и снага. Свети Василије и Свети Стефан били су и људи истих година, само што је преподобни Стефан Пиперски дуже поживио. Више деценија су носили заједно са патријархом Пајсијем крст свога народа и свако лукавство латинско одбили од свога вјернога стада“, рекао је Владика Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је казао да је благодаран Руској цркви и Патријарху московском Кирилу што је послао свога имењака Владику Кирила, игумана Сергијево-Тројицке лавре и ректора Московске духовне академије.

„Сада га први пут дочекујемо овдје, у Црној Гори као архијереја. То нам је велика радост. Добро нам дошли, Ваше Преосвештенство. Донијели сте нам велику братску љубав и велике благослове“, казао је Митрополит Јоаникије.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Жељко Драшковић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This