Select Page

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије обавио је јутрос велико освећење обновљене цркве Светог Василија Великог у Загори – Доњи Грбаљ и у њој служио Свету архијерејску литургију.

Саслуживало му је свештенство Митрополије црногорско-приморске.

У архипастирској бесједи, Митрополит Јоаникије је рекао да обновљење овога храма можемо сагледати као васкрсење храма, васкрсење наше свете вјере и обновљење нашег заједништва.

„Јер, овај свети храм, који су ваши преци побожни подигнули, подигнут је са намјером да се овдје сабирате и да се Богу молите. И у њихово вријеме су се Богу молили и сабирали, али, ево, хвала Богу, то се наставља и у наше вријеме и тако ће то бити и убудуће“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Говорећи о Светом Василију Великом, коме је храм у Загори посвећен, рекао је да је овај светитељ из четвртог вијека остао кроз сва времена велики ауторитет за све хришћанске народе.

„И због свога светога живота од своје најраније младости, и због свога учења. Био је велики проповједник Јеванђеља, велики ауторитет у своје вријеме за цијелу Цркву. Борио се против разних лажних учења и Бог му је дао ту силу и благодат и мудрост да је са лакоћом оповргавао и разарао лажна учења која су тада раздирала Цркву“, подсјетио је Владика.

Владика је сабранима на овом светом богослужењу рекао да је нашим прецима било најважније да одрже нашу свету вјеру и српско име па су због тога и страдали много пута.

„Нека би дао Бог да поводом обновљења овога храма и његовога освећења Господ излије благодат на потомке његових старих ктитора и на све оне који овдје долазе и који се овдје Богу моле“, рекао је Митрополит Јоаникије.

Владика је поручио да што смо ближи Богу, ближи смо једни другима.

„Таква је наша света вјера. Она даје Божију силу и Божију благодат, а то се све претвара у наш живот свакодневни, да ширимо међусобну љубав, да се међусобно волимо и да се међусобно помажемо. А ако треба, и да се жртвујемо једни за друге“, поручио је Митрополит Јоаникије и заблагодарио свима који су градили овај храм и окупљали се у њему кроз историју, а посебно овом покољењу.које обновило храм.

„Нека Господ умножи свако добро у вашим домовима, у вашим породицама и у вашем потомству. Амин, Боже дај“, казао је на крају Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

У име братства Поповића и осталих Загорана, Митрополита Јоаникија, свештенство, монаштво и сабрани вјерни народ поздравио је Марко Поповић.

Радосав Рајо Војиновић.

Фото: Жељко Драшковић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This