Select Page

У уторак 28. маја 2024. године, у сали парохијског дома цркве Светог Ђорђа под Горицом, одржана је Дијалошка трибина под називом „Писац, Светац, прогнаник“. Трибина је уприличена поводом црквеног јубилеја 45 година од упокојења оца Јустина Ћелијског о чему су разговарали доц. др Горан Радоњић и свештеник Гојко Перовић.

Саговорницу су покушали кроз три кључа: писац – светац – прогнаник, да сагледају цјелину животног, научног и духовног подвига оца Јустина.

Након што је свештеник Перовић подсјетио на животни пут оца Јустина, професор Радоњић је разматрао како је овај српски светитељ успио да науку и религију постави у комплементарну раван. Цитирајућу једно запажање оца Јустина, Радоњић је појаснио зашто је примјерено појам „теорија“ третирати као „созерцање“, управо, како то препоручује и отац Јустин. Посебан дио разговора био је посвећен Фјодору Достојевском који је био стална тема српског духовника и професора.

Светачки пут о. Јустина саговорници су предочили бројним свједочењима његових савременика и духовних настављача, Атанасија Јевтића, Амфилохија Радовића

Истакнута је заслуга оца Јустина и у погледу обнове српске духовности, његова духовна и морална несаломивост, ријетка радна дисциплина. Отац Јустин је досегнуо идеал православног живота: јединство мисли, чина и воље.

Уз обиље аргумената, анализа и тумачења у закључку се личност оца Јустина у свему отвора као  библијска фигура, која је као таква, богонадахнута, могла да опстане у ери комунистичке Југославије, да пророчански отвори видик за времeна када ће се српски народ вратити својим хришћанским и светосавским назорима.

Извор: Журнал.ме

Pin It on Pinterest

Share This