Select Page

Јеромонах Рафаило (Бољевић), игуман манастира Подмаине, одржао је 25. маја 2024. године, у Храму Светог Саве на Врачару, предавање на тему „Имамо име“, коме је присуствовао и Његова светост Патријарх српски г. Порфирије.

„Ми имамо име Исусово, имамо име Спаситеља, имамо име којим се једино можемо спасити и од гријеха и од смрти, и од ђавола и од непријатеља, видљивих и невидљивих, а кроз то име, а у Духу Светом, имамо Небеса отворена и не празна него пуна љубави и широког Очинског наручја и загрљаја, који нас прима и прихвата, али само ако нас руке Његовога Сина литургијски принесу и предају Њему. Ту могућност имајући, у њој и снагу да црпимо и да остало вријеме живота свога, ма шта било, ипак у миру и покајању и литургијском благодарењу проведемо, чекајући Његов скори Други долазак у коме да нас препозна као своје и уведе у Царство небеско. У Горњи Јерусалим, да се тамо наслађујемо блаженствима живота будућег вијека и Царства коме неће бити краја“, казао је, између осталог, игуман подмаински о. Рафаило (Бољевић).

Послије предавања јеромонаха Рафаила, присутнима се обратио Патријарх српски г. Порфирије који је казао да Цркву не треба прилагођавати духу времена: „Често данас чујемо да Црква треба да се осавремени. Нема потребе да ми било шта додајемо и одузимамо Јеванђељу, као што је апостол Павле рекао: Оно што примих, то вам предајем. Не може се модернизовати Јеванђеље, није Црква тело које се прилагођава духу времена, него је свако вријеме позвано да уђе у Цркву која је вјечност и која постоји да би преображавала вријеме и свијет, а не да би себе преображавала у духу времена.“

https://www.youtube.com/watch?v=OkPjN392J1c

 

Весна Девић

Извор: ТВ Храм

 

Pin It on Pinterest

Share This