Select Page

У четвртој недељи по Пасхи, Недељи раслабљеног, служена је Света литургија у барском храму Светог Јована Владимира. Началствовао је протојереј Љубомир Јовановић, коме су саслуживали протојереј-ставрофор Слободан Зековић и протојереј Младен Томовић. За пјевницом су одговарали Маја Томић и Василије Ускоковић уз пратњу хора „Свети Јован Владимир”.

Након што је отац  Љубомир прочитао зачало из Светог Јеванђеља, прота Слободан се пастирским словом обратио присутним вјерницима. Тумачећи Свето Јевађеље о исцјељењу раслабљеног, Отац Слободан је рекао да је Господ дошао међу нас, да све нас, раслабљене грјехом, духовно раслабљене, исцијели. ”Јер свако страдање људско, па непослетку и смрт, јесу последица људске огреховљености, људске духовне раслабљености, од које Господ исцјељује све који желе и хоће да приме то исцјељење и да наслиједе живот вјечни. Ова бања Витезда јесте праслика оне купељи крштења у коју смо се сви погрузили и у којима је умро наш стари човјек, огреховљени човјек, а силом Божијом родио се нови човјек, обучен у Христа, који треба да се у свему угледа на Христа, Богочовјека и да следује заповјестима Божијим, да бисмо и наслиједили живот вјечни за који нас је Господ и саздао”, рекао је и нагласио да треба да се трудимо јер та бања крштења јесте наш почетак спасења, облачења у Христа. ”Да бисмо наслиједили Царство небеско, треба да се трудимо да по заповјестима Божијим и живимо. Ако се и деси по слабости људској, да и паднемо у грјех, да у њему не остајемо, него да устанемо и да се умивени сузама покајања вратимо опет на пут спасења и тим путем да ходимо до последњег свога издисаја, да нам се не би, као овоме човјеку што је Господ рекао, нешто горе десило. Зато да будемо послушни ријечи Господњој и заповјестима Божијим, да се трудимо колико можемо, а све наше недостатке и немоћи надомјестиће љубав Божија, али уколико ми уложимо од себе онолико колико свако од нас може труда, воље и молитве, да истрајемо на путу Господњем, путу Јеванђеља Христовога”, закључио је отац Слободан.

На крају Свете службе, отац Слободан је вјерни народ обавијестио о распореду богослужења за дане Светог Јована Владимира који почињу у суботу 1. јуна, Светом литургијом на остацима старохришћанског храма на Тополици.

Дејан Вукић

фото/видео: Дејан Вукић

Pin It on Pinterest

Share This