Select Page

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије данас, 25. маја, са свештенством служио је Свету архијерејску литургију у Храму Светога Николе у селу Врањина на Скадарском језеру.

Прије почетка Свете службе Божије,  Митрополит Јоаникије је извршио мало освећење  храма, а  по заамовној молитви благосиљао славске приносе и пререзао колач поводом храмовне славе ове светиње – Преноса моштију Светог оца Николаја.

Честитајући славу, Митрополит Јоаникије је указао на значај овог храма који је посвећен Николају Мирликијском Чудотворцу, заштитнику на мору и на језеру, на ријекама и на свим путевима, а изграђен још у Његошево вријеме. Наиме, када су Турци 1843. заузели Лесендро и Врањину, због чега је и Његош патио, народу је овај свети храм био велика утјеха, јер докле год је православни народ, који је овдје живио, имао свој храм и свога свештеника да у њему служи свету службу, он је имао духовну силу и снагу да трпи невоље и недаће и да све полако побјеђује и иде напријед.

„Божија благодат га је кријепила те се надао ослобођењу и уједињењу и обнови старе славе још од доба Немањића и Црнојевића, слободе и заједништва. Овај свети храм је свему томе свједок. Није то предуга историја у односу на историју манастира Врањине, али и он памти много. И ова светиња, хвала Богу, пропоја у ово наше вријеме“, бесједио је Митрополит Јоаникије.

Подсјетивши на запуштеност ове светиње коју, како је примјетио, није било лако обновити, Владика је казао да је она обновљена захваљујући великој љубави и вољи, што је велики Божији благослов за све који су у томе учествовали:

„И тако ће Божији благослов, пошто сте обновили овај дом Божији, сићи и на ваше домове и укријепити и вас и ваше породице, вашу дјецу и ваше потомство, све добротворе и приложнике овога светога храма. Лијепо је обновљен и украшен, а сада, наравно, треба да се у њега што чешће сабирате на молитву, да се што чешће чује звоно са овога светога храма, да се овдје што чешће обављају свете службе, да се причешћујете и овдје дјецу крштавате и младенце вјенчавате, а када дође вријеме и своје покојнике испраћате и помене вршите. Овај свети храм прати цио ваш живот, и службе које се у њему врше, од рођења па до упокојења. Тако смо научили од наших предака, да живимо у складу са нашом светом вјером као прави хришћани православци.“

Владика је примјетио да се вјера у нашем народу обнавља иако је била запостављена једно вријеме, чему свједоче запуштени храмови, остављане крсне славе и многи други обичаји.

„Видимо како се то све обнавља. Обнавља се лице нашег народа и пред Богом и пред људима, а тако и цвијета слога и љубав. Колико је само било радости приликом обнове овога светога храма! Много су се радовали ваши преци када су овај свети храм подизали, нарочито када су га осветили, али ви сте учествовали у тој њиховој радости, а и они су се радовали на небесима и помагали су вас и благосиљали, и укријепљавали ваше руке на добро дјело да ово све лијепо и како ваља завршите“, нагласио је  Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

„Нека Божји благослов и благослов Светог оца нашега Николаја Мирликијскога Чудотворца, великога заштитника и молитвеника и брзог помоћника свима онима који га призивају, буду са свима вама, и Светога апостола Андреја, којега такође славите и у чиј дан са овдје сабирате. Да гледамо да будемо што ближи Богу, да се што више оплеменимо духовно, да духовно узрастамо и напредујемо. Да будемо што саосјећајнији према ближњима својим, да буде међу нама што више братске љубави па ће тако цвијетати свака срећа и радост у нашем народу и у нашим домовима и у младом покољењу, које ће се лијепо васпитавати у једној таквој атмосфери Божије и братске љубави“, поручио је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, додавши да је, хвала Богу, данас лијепа и велика заједница и велика радост на Врањини.

Надлежни парох Бојан Радуновић заблагодарио је Високопреосвећеном Митрополиту на доласку и љубави и честитао му јубилеј – 25 година архијерејске службе и тим поводом уручио му дар – архијерејску мандију: „Господ Бог да вас чува, да нам дуго поживите и да се догодине опет, ако Бог да, видимо још већем броју. Хвала вам и на многаја љета!“

Празнично сабрање настављено је у братској љубави и радости, уз трпезу љубави.

Весна Девић

Фото: Жељко Драшковић

Pin It on Pinterest

Share This