Select Page

Поводом празника Светих Ћирила и Методија – Дана словенске писмености и културе, у организацији Катедре за српски језик са јужнословенским језицима први пут је на Филолошком факултету у Београду одржано предавање. Др Милена Мартиновић из Народног музеја Црне Горе на Цетињу говорила је на тему „Српске књиге у ризници Цетињског манастира“ у пуној Сали за седнице, пред мноштвом студената и колега, 20. маја 2024. године, неколико дана уочи празника.

Непосредно пре предавања минутом ћутања присутни су се опростили од недавно преминуле проф. др Гордане Јовановић, угледног палеослависте, наставника Филолошког факултета и сарадника Института за српски језик САНУ у пензији.

Присутне је у име Катедре поздравио управник, проф. др Вања Станишић, подсећајући на повод и најављујући будуће заједничко прослављање Дана словенске писмености и културе у сарадњи Катедре за српски језик са јужнословенским језицима и Катедре за славистику, која већ дуго у заједници са Славистичким друштвом Србије, однедавно и Савезом славистичких друштава Србије, прославља овај празник.

О предавачу укратко је говорио проф. др Виктор Савић.

Присутни су са занимањем слушали предавање др Мартиновић, након којега је уследио разговор на тему конзервације и рестаурације старих књига, с дружењем.

Нека нам је срећан Дан словенске писмености и културе, празник који србистику спаја са славистиком чији је саставни део!

Извор: Катедра за српски језик са јужнословенским језицима

Pin It on Pinterest

Share This