Select Page

Ових дана настављено је фрескописање Цркве Светог Нектарија у насељу Хумци у Никшићу.

Фрескописање цркве, прве у Црној Гори, која је посвећена Светом Нектарију Егинском, почело је, по благослову Његовог преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког г. Методија, у октобра 2023. године.

Како је за сајт Епархије будимљанско-никшићке казао фрескописац Борис Маркуш завршава се сцена Васкрсења Христовог и сцена Жртве Аврамове и Виђења Светог Петра александријског у проскомидији и ђаконику. У доњој зони иконостаса биће живописана служба Архијереја и појединачне фреске архијереја, ђакона и јереја.

Под цркве биће поплочан крајем маја, а наставак живописања у наосу наставиће се по завршетку радова на постављању пода, додаје Маркуш, који је, иначе, специјализовао за живопис на Академији СПЦ за уметност и конзервацију у Београду, одсек за фрескопис и иконопис и осликао је велики број  храмова наше Цркве.

Како је раније саопштио, Храм  Светог Нектарија Егинског издваја се од других својим ранохришћанским изгледом и неким линијама старозавјетних прародитељских храмова.

„Специфичним га чини бијели камен са украсним каменим плочама. Живопис ће бити урађен у фреско техници са донекле посебним стилом, односно комбинацијом естетских симбола раног хришћанства и византијске класике, а све по благослову Владике Методија и идеји протојереја-ставрофора Слободана Бобана Јокића и архитекте Никодима Жижића. На источном зиду олтара изводи се осликавање сцене Васкрсења Христовог са Службом Архијереја и неким сценама символима Евхаристије. На бочним зидовима ће бити осликани српски и свеправославни Светитељи, а на западном зиду сцена Христовог страдања“, казао је за сајт Епархије будимљанско-никшићке Борис Маркуш.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This