Select Page

„Братство „Свети краљ Милутин“ из Бијелог Поља основано је благословом тадашњег владике будимљанско-никшићког а данас митрополита црногорско-приморског г.Јоаникија 2003 године. У једном периоду су биле смањене активности па се рад братства, уз Божији благослов и благослов наше Цркве, обновио 2021.године тако да у претходне три године радимо пуним замахом и капацитетом“ казао је у интервјуу за радио Светигору координатор овог братства православне омладине г.Данило Благојевић.

О самом имену братства и духовно-историјским везама светог краља Милутина са Бијелим Пољем говорио је бјелопољски парох отац Александар Раковић:

„Петрова црква, најстарија активна богомоља овога краја везана је за лик и дјело светог краља Милутина. Свети Данило II архиепископ српски, творац житија светих краљева и архиепископа српских, прије устоличења за архиепископа српског столовао је у Петровој цркви као епископ Хумски. Баш у то вријеме, а на његову иницијативу, краљ Милутин је помогао да се прошири Петрова црква, добила је два бочна параклиса, које се трудимо да обновимо, и уз то је урађен фрескопис. Иако је Петрова црква неколико стољећа коришћена као џамија, поједине фреске из времена краља Милутина су се и до дан данас сачувале. То је био и разлог да као чин захвалности братство омладине понесе назив по светом краљу Милутину.“

Када су у питању активности братства Данило Благојевић истиче да су оне биле многобројне:

„Поред културно умјетничких акција ја бих се осврнуо на духовни рад који се огледа у приближавању омладине нашој светој Цркви. Рад на саборности и хуманитарни рад су били приоритетни у функционисању братства. Ради се плански, поред редовних активности издвојио бих организацију хуманитарних спортских догађаја и истакао бих један турнир који смо реализовали у сарадњи са организацијом „Срби за Србе“ за помоћ нашем народу на Косову и Метохији. Ту су и акције на локалном нивоу за помоћ потребитима. Поред тога организујемо разна предавања гдје нам у госте долазе духовници наше свете Цркве који одрже слово на разне душекорисне теме нашим суграђанима. Три пута годишње организујемо добровољно давање крви. Пружамо помоћ нашој Цркви када је у питању организација двије велике градске литије за празник Цвијети и светих апостола Петра и Павла. За дане светог краља Милутина организујемо низ културно умјетничких догађаја које су, наравно, попраћене и хуманитарним и харитативним радом према онима којима је он најпотребнији.“

О улози духовника братства, отац Александар истиче да је она на обострано задовољство и да се са браћом из братства светог краља Милутина заједно учио и растао у овој причи:

„За разлику од других братстава ми смо се мало реорганизовали па имамо функције духовника братства, координатора и савјет братства који чини и језгро наше организације, односно момке који се највише труде када су у питању активности братства и који су литургијски најживљи. Поред тога шири круг братства чине сви млади православци који живе и битишу на подручију Бијелог Поља. Мени као свештенику доста значи рад са омладином, на мом личном путу изграђивања. Рад са њима ме бодри и даје ми наду за мој цјелокупни пастирски позив и службу. Човјек је по рођењу и природи боготражитељ и када му Мајка Црква пружи ту праву истинску љубав то представља одличан начин да се млади човјек сачува од свих порока и искушења које му нуди савремени свијет.“ казао је отац Александар.

На крају разговора г.Благојевић је истакао да је поносан што редове братства чине јако добри, образовани и предузетни млади људи из разних сфера друштвеног живота који, баш кроз рад братства, показују примјер саборности, пожртвовања и братске љубави у времену када видимо да се људи све више удаљују једни од других:

„Мислим да наши чланови то управо показују, прије свега уважавањем свих чланова па онда и кроз активности у којим се несебично дају и пружају подршку својим ближњима, неријетко кроз личну самоиницијативу и прегнуће. Активности братства убудуће ће се сводити на исте дјелатности као до сада са трендом раста који је, колико можемо да видимо у успону, тако да ће будуће активности бити озбиљније и у већем обиму а све то са циљем јачања заједништва и духовног развоја сваког од нас.“

Раде Дуловић

Разговор послушајте на: https://svetigora.com/bratstvo-sveti-kralj-milutin-iz-bijelog-polja/

 

Pin It on Pinterest

Share This