Select Page

У првој недељи по Васкрсењу Господњем, када наша Црква прославља Апостола Тому, а у дану када се у нашем народу прославља велики Божији Светитељ – Свети Василије Острошки, у барском храму Светог Јована Владимира, служена је Света Литургија. Началствовао је протојереј Младен Томовић, а саслуживали су му протојереј-ставрофор Слободан Зековић и протојереј Љубомир Јовановић. За пјевницом су одговарали Василије Ускоковић и Маја Томић уз подршку хора „Свети Јован Владимир“.

Након што је прочитао зачало из Светог Јеванђеља, отац Младен се бесједом обратио вјерном народу, рекавши да видимо кроз ову 20. главу Јовановог Јеванђеља, да је посвећена управо Васкрсењу Христовом и видимо да се Господ јавља ученицима својим, а они су били, како се и описује у овом Светом Јеванђељу, затворени у једној просторији, имали су страх од Јудеја, јер је то било непосредно по Божијем и Господњем Распећу и Славном Васкрсењу.

”Сви ти догађаји, су се у неколико седмица издешавали. Тако и овај догађај, Господ им се јавља, пролазећи кроз врата затворена, јер сви знамо да је Господу све могуће. Господ који је васкрсао Лазара Четвородневнога, који је исцјељивао разне болеснике и чинио многа чудеса, па тако и ово чудо, да кроз затворена врата прође, то није било природно, али Бог побјеђује природу јер је њу и створио”, рекао је и додао да Господ стаје на средини те просторије и каже ученицима својим: „Мир вам.”

Отац младен је рекао да се Господ јавља ученицима улазећи у просторију кроз затворена врата и говори им исте оне ријечи: „Мир вам, а апостолу Томи говори да дође и опипа ране његове, те да не буде невјеран, него вјеран, а Тома му одговара: ”Господ мој и Бог мој.”

”Све ово, драга браћо и сестре, што је описано, још једном понављам, јесте да би се слава Божија пројавила и да би се потврдило и да бисмо се ми утврдили у тој вјери да је Господ васкрсао, да је нама даровао живот вјечни и да је Он дошао међу ученике своје, показао своје ране и рекао им: Вјерујте у мене, ја ћу бити са вама док је свијета и вијека”, нагласио је отац Младен.

”Један од људи велике вјере у Господа Исуса Христа, сина Божијег, који је том вјером и у име Свете Тројице чинио чудеса, јесте и данашни светитељ кога прослављамо, свети Василије Острошки Чудотворац. Диван и велики светитељ, о коме ми доста тога знамо, мада је његово житије врло оскудно, али оно главно знамо и нема потребе да нешто превише понављамо, али можемо да се увјек подсјетимо на наше одлазке Светитељу Василију Острошком Чудотворцу и на његову утјеху коју нама људима даје када дођемо моштима његовим. Како нас некако растерети од свих брига и свега онога лошега што је у нама. Како његовим молитвама и када се њему помолимо и исповједамо, Господ нама прашта грехове, чисти нас од свега лошега, од свакаквих лоших ствари које нам ђаво причињава и које нас ђаво наговара да радимо и ми то радимо, али у покајању, прилазећи моштима светог Василија, добијемо разрешење од тих гријехова, укрјепљење, благодат Божија се излива на нас и ми одлазимо потпуно растерећени, мирни и спокојни. Тај мир, Господњи, на нас силази кроз светог Василија”, рекао је отац Младен и додао да је онај мир који Господ даје ученицима, одрицање од страсти, од свих оних лоших ствари које су у нама, које нас узнемирују, које нам чине да будемо горди, саможиви, себични.

Велики број вјерног народа приступио је Светој Чаши и причестио се Тијелом и Крвљу Господњом.

Дејан Вукић

Фото/видео: Дејан Вукић

Pin It on Pinterest

Share This