Select Page

Са благословом Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, са платоа подгоричког Саборног храма Васкрсења Христовог, данас, 10. маја у 17 часова, кренуло је традиционално, двадесет друго по реду ходочашће вјерника ка манастиру Острог. Да би се поклонили Светом Василију, они ће до острошке светиње пјешачити око 40 километара.

Организатор – протојереј мр Предраг Шћепановић, парох толошки и архијерејски намјесник подгоричко-даниловградски, казао је да ове године у литији учествује преко 2.500 људи, већином младих: „Ово је величанствена литија, са молитвом Светом Василију Острошком за здравље, радост и мир.“

Истакао је да је поред благослова Светог Василија Острошког и Митрополита Јоаникија отишао и пред гроб блаженопочившег Митрополита Амфилохија да благослови ову литију, како је благословио и кад је први пут кретала прије равно двадесет двије године.

Сваке године на десетине хиљада вјерника долазе у острошку светињу да измоле помоћ и благослов Светог Василија, тако је и ове године.

Гојко Бошковић је и ове године из Бара пјешице кренуо на поклоњење Светом Василију и у Подгорици се прикључио литији, а то чини већ пуних тридесет осам година како наводи прота Предраг.

Прота Предраг је поздравио и многе људе који су се литији прикључили из осталих градова и мјеста у Црној Гори.

Међу бројним ходочасницима на платоу Саборног храма нашао се и овог пута дугогодишњим најстарији ходочасник Лука Бошковић (87) из Колашина, који неће ићи са ходочасницкма као претходних година на апел протојереја Предрага Шћепановића, који је овом приликом ургирао да због здравственог стања господин Лука Бошковић паузира, па да се уз Божију помоћ идуће године врати бољег здравственог стања и препјешачи пуних 40 километара.

Током овог молитвеног хода, протојереј Предраг Шћепановић је са осталим учесницима застао на кратко испред Завода за извршење кривичних санкција Црне Горе у Спужу и позвао их да поздраве запослене у Заводу, јер, како је истакао, захваљујући њиховој предусретљивости и доброј вишегодишњој сарадњи, на стотине затвореника који то желе имају прилику током цијеле године да приме утјеху, исповиједе се и присаједине Светим тајнама Тијела и Крви Христове.

Борис Мусић

 

Pin It on Pinterest

Share This