Select Page

Поводом храмовне славе манастира Ђурђеви Ступови – Светог великомученика и победоносца Георгија, на Васкршњи понедељак и празник Ђурђевдан, кроз Беране је, у послеподневним часовима, прошла традиционална свенародна литија у којој је учествовао велики број вјерујућег народа.

По одслуженој вечерњој служби, свечана народна литија, коју је предводио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије, кренула је из Манастира уз учешће великог броја вјерног народа. Учеснци литије, која је традиционално прошла кроз град,  био је амбасадор Русске Федерације у Црној Гори Владислав Маслеников, предсједници Општине и СО Беране Вуко Тодоровић и Милун Рмуш са сарадницима, гости данашње светковине.

У току литије читано је свето Јеванђеље, узнијете су молитве за мир, здравље и благостање свих житеља овог града.

Послије повратка у манастир Ђурђеве Ступове Васкрс и празник Светог Георгија,  славу древне немањићке задужбине, сабранима је честитао Преосвећени Епископ Методије, казавши да је Свети Георгије велика слава и велики празник.

„Нису џаба наши стари одабрали Ђурђевдан за хајдучки састанак. Све протекле вјекове само смо о једном мислили како да се ослободимо и живимо животом достојним човјека. Оним и онаквим животом за шта нас је Господ назначио, сваког кога је послао у ову земљу и матицу живота, дао му је и преодредио да на првом мјесту буде човјек, а онда све остало што ће му Бог у животу дати и што ће га у животу срести. Ако буде човјек испуниће све и сва очекивања Божја која човјек има од сваке душе када је цјелива и пошаље у ову матицу живота. Док се год рађа људски род то је велики знак да нас Бог воли и да има повјерења у нас, још увијек, да ћемо оно што је Он, по свом предвјечном плану Божјем преодредио за нас да испунимо и да будемо“, рекао је Владика.

Указао је колику важност је Ђурђевдан имао у нашем народу од давнина, наводећи стару изреку: Ђурђевдан хајдучки састанак, а Митровдан хајдучки растанак, али само за кратко.

„Нису џаба стари одабрали два витеза који су исповједали у најтежим моментима Христа, слободу, истину и правду, и пут, и живот, Васкрслог Христа Кога ми данас славимо. никад нису дрхтали, стрепили од страних завојевача, империја и окупатора, који су газили својом чизмом овим просторима, гдје је живио и Богу се молио, рађао и умирао, за слободу гинуо наш народ“.

„Јутрос је амбасадор, а то значи цијела Русија у његовом лику, био са Митрополитом Јоаникијем на Његушима да прославе славу, Ђурђевдан, светородне лозе Петровића, а ми смо овдје код светородне лозе Немањића. То је једна лоза. Стигао је да буде и с нама, да буде Русија с нама у његовом лику данас на овој литији, која значи ријеку слободе која иде путем за Христом, гредећи преко Голготе до свјетлости Његовог васкрсења“, навео је Епископ Методије, захваливши свима на храбрости да корачају за Христом.

„Хвала свима који се не боје, сви који пријете и звецкају силом овог свијета, и коњицом, који нас уцјењују оружјем, новцем, неким бољим животом, а траже заузврат да престанемо да будемо оно што јесмо и без чега не можемо да постојимо. Једном је дивно рекао наш велики пјесник и савременик Матија: Када сиротињи одузмеш оно једино што има, а то је достојанство и вјеру, онда остаје пука сиротиња. А ми, колико год имали иметка у својим џеповима и амбарима, имајући Христа у свом срцу и на памети претке своје, којима треба да сљедујемо и подражавамо, бићемо најбогатији људи овог свијета“.

„Богатство је оно кад се човјек богати Богом, а не материјалним иметком. Све дође и прође кроз ове раширене прсте и цури и нико ништа задржао није, остављајући овдје, скидајући, чак, и ово тијело са своје душе, спуштајући у гроб, а голом душом и само са оним дјелима које има и својим карактером и својом личношћу излази пред претке и пред Христа Бога нашег“, поручио је Његово Преосвештенство.

Он је, овом приликом, како је казао, по неком надахнућу, Божјем надахнућу, изразио захвалност господину Владиславу Масленикову, амбасадору Руске Федерације у Црној Гори и одликовао га највишим признањем Епархије – Орденом Светог великомученика и побједоносца Георгија I степена.

„Желим да му се захвалим за све оно што је учинио за српски народ овдје и укупно за народ у Црној Гори, за све оно што је учинио за Српску Цркву у Црној Гори. Ево, само данас шта је урадио, гдје је био јутрос, а гдје је данас, са нама. За толики немјерљиви допринос да очува оне односе које су благосиљали наши свети преци између руског народа и српског народа, између Русије и Црне Горе, оно чиме смо ми живјели и оно што су сви „скочили“ да згазе и униште и преокрену и да све наопачке изврну тако што су се одрекли онога што су били њихови преци и онога што они јесу. Хвала амбасадору, и оно што највише има Епархија, то је мали знак признања и захвалности за све што је учинио, а учинио је толико да је надмашило за десет копаља оно што су чинили његови претходници“.

„Не знам да ли је то због његове личности или због времена у којем је овдје испуњавао своју дужност која му је повјерена. Дакле, Орден Светог Ђорђа данас на ову славу побједоношчеву I степена Епархија будимљанско-никшићка додјељује амбасадору Руске Федерације Владиславу, брату нашем, Масленикову“, казао је Владика Методије.

Амбасадору Масленикову Орден је додијељен за немјерљиви допринос очувању јединства братског српског и руског народа, народа Црне Горе и Русије.

Ђурђевданско црквено-народно сабрање настављено је у манастирској порти.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This