Select Page

На Васкршњи понедељак и празник Светог Великомученика и Побједоносца Георгија, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, богослужио је у цркви посвећеној овом угоднику Божијем на Његушима, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Митрополије црногорско-приморске и Финске Православне Цркве.

Митрополит је у празничној бесједи рекао да је Господ својим Васкрсењем, побједом над смрћу, учинио нас људе учесницима Његове побједе, Васкрсења и вјечне славе. ”То нарочито видимо по Светим Божијим угодницима који су се удостојили бесмртне славе Божије због свога страдања и због тога што су угодили Богу овдје на земљи својим животом, као што је Великомученик и Побједоносац Георгије”, рекао је Владика и нагласио да је он за вјеру православну, за Цркву Божију, за хришћане пострадао и својим страдањем се уподобио Христовоме страдању, Христовоме Крсту, а Господ га је удостојио и такве благодати да буде наш заступник пред престолом Божијим, да силази к нама на земљу и да нам помаже и да нас руководи и упућује на пут Божији кроз сва страдања, недаће и све тешкоће у нашим животима.

”Њега Црква Божија прославља као великомученика, а то је доста риједак епитет. Има много светих мученика, а епитет великомученика су понијели они Божији угодници који су многе својим животом, а нарочито својим страдањем извели на пут Божији и упутили путем Христовим”, рекао је Владика, додајући да је за Светог Великомученика Георгија познато да је приликом свога страдања, а сигурно и прије, обратио многе незнабошце и пагане вјери Христовој, а међу њима је и жена цара Диоклецијана Александра. Владика је рекао да је велика повијест о његовом страдању, али је још већа повијест о његовом благодатном заступништву.

”Ево и у овоме маломе мјесту, Свети Георгије Побједоносац је заступник вијековима, он је заступник владарске и владичанске лозе Петровића, али и многих других који овдје славе, те можемо рећи, с обзиром колика је улога куће Петровића и колико су поштовали Светог Георгија, Свету православну вјеру и колико су за њу дали, руковођени Светим Георгијем, да је и ово завичај Светога Великомученика и Побједоносца Георгија, да се он поистовјетио са нашим прецима који су овдје живјели и вјеру свједочили”, нагласио је Митрополит Јоаникије, честитавши славу дому Петровића и свима који данас славе.

По заамвоној молитви, Митрополит Јоаникије је преломио колач и благослиљао кољиво у част Светог Георгија, славе овога храма, а потом је благосиљан, освећен и преломљен колач у Његошевој родној кући, поводом крсне славе породице Петровић Његош.

Заједничарење је настављено традиционалним пјесничким сабором у Његошевој родној кући, гдје су стихове говорили: Радомир Уљаревић, Будимир Дубак, Милутин Мићовић, Милица Бакрач, Катарина Капичић, Марина Кусовац и Сава Радуловић.

Тијана Лекић

Фото: Никола Јоксимовић

 

Pin It on Pinterest

Share This