Select Page

У порти манастира Светих Архангела код Призрена 27. априла 2024. године у 11 часова биће отворена изложба разгледница и фотографија: „Призрен 1878–1941. године“ аутора Марка Марковића. Фотомонографија „Градови Косова и Метохије 1878–1941“ ће бити представљена у Дому културе „Грачаница“ у уторак 30. априла у 20 часова.

Разгледнице и фотографије Призрена које ће бити изложене само су сегмент богатог илустрованог материјала из колекције фотографија и разгледница које су објављене у фотомонографији „Градови Косова и Метохије 1878–1941“ приређивача Марка Марковића. На отварању изложбе говориће др Александра Новаков, научни сарадник Матице српске, др Соња Јерковић, архивски сарадник и Марко Марковић, историчар и директор Архива Косова и Метохије.

Фотомонографија ће бити представљена у Дому културе „Грачаница“ 30. априла, а на промоцији ће говорити проф. др Милош Ковић и аутор.

Професор Ковић је истакао да су фотографије и разгледнице чувари трагова Срба у градовима.

„Њихови трагови су избрисани. Њихове куће и грађевине срушене су или измењене до непрепознатљивости. Улице у којима су живели преименоване су. Уништени су чак и гробови у којима почивају. Зато фотографије које су сада пред нама нису само сведоци епохе, него су кључна помоћ у отимању целог једног света од смишљеног затирања и заборава“, навео је он.

Академик Славенко Терзић је у предговору написао да је читалац, прелиставајући странице ове књиге, „у прилици да види лепа стара здања у духу архитектуре с почетка прошлога века, махом срушена у другој половини тога века, у времену у коме су његови водећи људи веровали да се у свему треба градити нови свет и да је прогрес већи уколико се радикалније раскида са прошлошћу“.

Аутор Марко Марковић је истакао да „градови нису одузети Србима само као демографске, географске, политичке и архитектонске категорије, одузет им је град као духовни и цивилизацијски оквир културног стваралаштва“.

Програме организују Архив Косова и Метохије, Дом културе „Грачаница“, Друштво пријатеља манастира Светих Архангела и Косовско-метохијски одбор Матице српске.

Покровитељи изложбе су: Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију уз подршку Епархије рашко-призренске.

Извор: Радио КиМ

Pin It on Pinterest

Share This