Select Page

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас у Цетињском манастиру помен пострадалима у Јасеновцу и осталим логорима у Другом свјетском рату.

Саслуживало му је свештенство цетињског архијерејског намјесништва и свештеномонаштво Цетињског манастира.

Откад је Каин убио брата свога Авеља, рекао је Митрополит Јоаникије, и откад је Авељева крв завапила небу и Богу, па до дана данашњега пролива се невина крв.

„Међутим, као што је Бог Авељу душу примио и није је заборавио, и настанио је у своме животворном наручју, и његову невину крв поменуо његовом брату, тако Господ не заборавља него смјешта у своје вјечно памћење, уписује њихова имена у књигу вјечнога живота све оне који су на правди Божјој и имена Божјега ради пострадали. А наши сународници, православни Срби, и стари и млади, и мушко и женско, и дјеца, страдали су и на кућноме прагу, без икакве своје кривице. Али, понајвише су страдали по логорима“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да су многи затварани у православне храмове и заједно с храмовима спаљивани, у јаме бацани и на разне друге начине убијани.

„И до тада на невиђен начин су страдали, јер свијет до тада није видио таквих злочина. Међутим, они су свете жртве. И сви се полако прибрајају лику светих. Наша Црква је већ прославила Јасеновачке мученике, а с њима заједно и пребиловачке. И код нас у Пиви и у Велици прослављени су Свети мученици пивски и велички, прије свега због тога што су тамо понајвише страдала дјеца и омладина. И ту је извршен стравични геноцид над нашим народом. Није само тај геноцид стигао наш народ у такозваној НДХ него је стигао и до других крајева, нарочито тамо гдје су стигле злогласне Хитлерове СС дивизије“, рекао је он.

Подсјетио је да су те јединице имале посебно одобрење од Хитлера да не поштују ратно право него да могу да убијају и да уништавају све редом.

„Прослављамо дане њиховог светога спомена, али исто тако још увијек вршимо и овај помен, јер ипак нијесу сви по свим мјестима канонизовани, мада те жртве поштујемо и не заборављамо. У складу са Божјом заповијешћу дужни смо да их памтимо, да их помињемо, да истичемо њихове жртве које су принесене Богу јер су пострадали за име Божје. На такав начин удостојавамо се и њихових светих молитава“, казао је Владика Јоаникије.

Казао је да они који не заборављају невино проливену крв за име Божије, гајећи поштовање према тим невиним жртвама показују љубав и показују да нас смрт њихова није раздвојила него да нас те невине жртве оплемењују и пред Богом заступају.

„Нека Господ прими њихове жртве и њихове душе у своје живоносно вјечно наручје, нека их прослави због њихове вјере и њиховог невиног страдања, а нека нас Господ њиховим молитвама благослови, обједини, оплемени да идемо путем Божјим, путем вјере, путем Христовим, путем спасења. А то је крсно-васкрсни пут којим идемо у све дане нашега живота, а нарочито у току овог великог Васкршњег поста, када се, угледајући се на свете Божје угоднике, а посебно на свете мученике, молимо и надамо да ћемо се достојнои поклонити страдањима Христовим и Његовоме крсту, живоносној Његовој смрти да би нас Господ удостојио и славе свога Васкрсења, да би нас својим Васкрсењем обновио, просвијетлио, сабрао, објединио, сјединио у љубави Божјој“, поручио је Митрополит Јоаникије.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Никола Јоксимовић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This