Select Page

На недавно одржаном Сајму књига у Новом Саду, на штанду Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, 21. март, обележио је разговор на тему 530 година „Октоиха“ Ђурђа Црнојевића и 230 година од оснивања Карловачке богословије.

Мр Душица Грбић, помоћник управника за стару и ретку књигу и легате Библиотеке Матице српске, говорила је о штампаним србуљама, књигама објављиваним на српскословенском језику. Посетиоци Сајма имали су јединствену прилику да се упознају са овим књигама, кроз живу реч мр Грбић, која је нарочито истакла „Октоих првогласник“ Ђурђа Црнојевића, прву српску и јужнословенску ћириличну књигу, одштампану 4. јануара 1494. и „Псалтир с последовањем“, прву милешевску књигу, одштампану 30. октобра 1544. године. У свом излагању, осврнула се и на делатност Божидара Вуковића, најпродуктивнијег штампара српских књига у 16. веку, кога је са великим успехом наследио његов син Вићенцо. Поред „Служабника“ из 1554. године, мр Грбић је скренула пажњу и на остале значајне књиге, које су одиграле изузетну улогу у развоју српске писмености, културе и очувању православне вере у тескобним и несигурним временима српске историје и Српске цркве.

Протојереј-ставрофор мр Јован Милановић и јереј Станко Лакетић говорили су о Карловачкој богословији, поводом значајног јубилеја – 230 година од оснивања ове знамените црквено-просветне установе.

Професор Станко Лакетић говорио је о историјату карловачког богословског училишта од његовог оснивања 1794. па све до данашњих дана. Представио је начин на који Богословија данас функционише, као и циљеве њеног делања.

Ректор Јован Милановић говорио је такође о мисији коју ова школа врши, нарочито у контексту њене издавачке делатности и неговању старих и ретких књига које су у поседу Богословије. Уз подршку Министарства културе и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Богословија је извршила конзервацију великог броја значајних књига и старих уџбеника које поседује у својој библиотеци, а који сведоче о великом труду и преданом раду генерација које су исписивале историју овог црквеног завода у претходних 230 година.

Октет Богословије узео је учешће у овом догађају представивши се химном “С нами Бог”.

Pin It on Pinterest

Share This