Select Page

Вечерас је у барском Дому културе у организацији КУД „Свети Јован Владимир“ из Бара одржан добротворни концерт за обнову конака манастира Доњи Брчели, недавно изгорјелог у пожару.

Готово до последњег мјеста испунивши салу, Барани су и кроз овај добротворни подухват показали своју приврженост Цркви и светињама.

На сцени се својом игром, пјесмом, појањем уз гусле, свирањем на акустичној и електричној хармоници, диплама, фрули и тарабуци представило 170 учесника. Учествовали су: КУД и Хор „Свети Јован Владимир“ из Бара, пјевачка група „Дарови Светог Јована Владимира“ из Бара, КУД „Свети Никола“ из Улциња, хармоникаш Петар Балабан, гуслар, искушеник Огњен Мићевић, Стеван Чавор и Жељко Митровић.

На крају стоминутног програма сабранима је заблагодарио игуман манастира Доњи Брчели, јеромонах Никон.

„Свако страдање је уствари израз Божије милости и Божије љубави, односно Божија посјета, као позив за неко наше преиспитивање, да себе сагледамо и преиспитамо да ли смо негдје сагријешили и у чему. Ту би се могли сјетити ријечи Светог владике Николаја да Бог често допушта да пропадну материјалне ствари, да не би наше душе људске пропале, и такође његових ријечи да наш Бог, Бог љубави и онда када ми мислимо да руши, Он у ствари тада зида. Тако се показало и у овом нашем примјеру. А Бог често допушта искушења да би се уствари провјерила наша вјера, наше смирење и такође заједништво и међусобна љубав наших ближњих. Као што каже Свети апостол Павле: Не заборављајте да се само доброчинством и заједништвом угађа Богу. Управо се кроз овај догађај пројавило једно велико доброчинство, једна велика љубав свих наших ближњих. На првом мјесту бих истакао подршку нашег Митрополита Јоаникија који је од првог дана након пожара, када је одмах дошао у Манастир да буде са нама и више пута је долазио, баш и прије неколико дана у повратку из Улциња, такође и свештенство и монаштво наше Митрополије. Овдје не могу да не истакнем једног човјека, не знам да ли је он вечерас са нама, требало би да јесте мада је данас цијели дан био у Брчелима надгледајући радове, а то је Момчило Станојевић протомајстор, који улаже максимални труд и захваљујући њему за ова три мјесеца урађено је много.“

Он је подсјетио да је манастир Доњи Брчели током историје био саборни храм Црмничке нахије, те је искористио прилику да се поред Барана захвали и Црмничанима на сваком виду помоћи.

Посебну благодарност упутио је и Српском културном друштву „Слово љубве“ из Бара, те организаторима вечерашњег концерта на челу са умјетничким руководиоцем КУД „Свети Јован Владимир“ из Бара, Љубицом Давидовић, чијом идејом и трудом је и организован овај добротворни догађај.

Посебно је поздравио дјецу, која су вечерас дала посебан допринос и својом игром се уградила у обнову светиње, те позвао све да кад год су у прилици дођу и посјете Манастир.

Оливера Балабан

Pin It on Pinterest

Share This