Select Page

Књига „Видјех Јерусалим и видјех све“ аутора Веселина Матовића, која је објављена са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, а издавачи су: Митрополија црногорско-приморска и Поклоничка агенција Митрополије „Одигитрија“, представљена је, 29. фебруара 2024. године, у ЈУ „Захумље“ у Никшићу.

У овој књизи путописа аутор је објавио текстове „Цртице са поклоничког путовања у Свету земљу које је трајало од 22. до 26. априла 2023. године“ и фотографије, које прате текст аутора Радоја Раџе Живковића.

Матовић је, навела је књижевнице Милице Бакрач, рођен у Бањанима код Никшића, завршио Филолошки факултет – група за српскохрватски језик и југословенске књижевности, у Београду, 1977. године. Двадесет седам година радио је као средњошколски професор у Никшићу, а 2004. године, заједно са 26 колега, успротивио се преименовању српског језика у црногорским школама.
Објавио књиге прозе „Кукавичје јаје“ и „Слијепи путници“, књигу есејистичких текстова „Ковачи лажног језика“, расправу „Ноћ дугих маказа – потискивање српског идентитета у црногорским уџбеницима и програмима за језик и књижевност“, књигу „Ћирилица и латиногорица“, о подвигу бјелопавлићких учитеља из 1916. године и процесу латинизације Црне Горе. Објављује аналитичке и књижевно-критичке радове у листовима и часописима у Црној Гори, Србији и Републици Српској. Од 2005. године главни је и одговорни уредник часописа „Слово“.

У промоцији су учествовали: јеромонах Јефтимије Шкулетић, игуман Пивског манастира и књижевник Милутин Мићовић, обојица учесници овог поклоничког путовања.

Обратио се и аутор, Веселин Матовић, који је подсјетио на ауторе који су писали о Јерусалиму, наводећи да је веза Срба са Јерусалимом од Светог Саве и његова љубав за Јерусалим, чудесна. Послије њега стално су, и то у најтежим временима, Срби из разних крајева путовали у Јерусалим, чак и Арсеније Чарнојевић, чији путопис, нажалост, по ријечима Матовића, није сачуван. Први цјеловитији извјештај оставио је Доментијан, који је путовао са Светим Савом, потом Јеротеј Рачанин, а, по мишљењу Матовића, најљепше су о путовањима у Јерусалим писали Митрополит Сава Косановић и Јован Дучић.

„Нијесам успио да пренесем у књизи неки доживљај, просто је немогуће, али, људи који су читали кажу да им је то било јако пријатно и да су много шта доживјели читајући. Читао сам Библију, јеванђеља, желио сам да пођем у Јерусалим, мислио сам, можда, нећу никада, али, ето, десило се, па сам за то посебно захвалан Митрополиту Јоаникију и оцу Остоји Кнежевићу што су ми то омогућили“, рекао је, између осталог, Веселин Матовић.

Публика је на крају вечери могла да узме примјерке промовисане књига, као дар издавача Митрополије црногорско-приморске и агенције „Одигитрија“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This