Izaberite stranicu

Посланици грчког парламента који су раније овог месеца гласали за легализацију истополних бракова и усвајања деце од стране тих парова екскомуницирани су у најмање две епархије Грчке православне цркве.

Ortochristian је јуче саопштио да им је, одлуком Епархијског свештеничког сабора, забрањена комуникација са црквом у Пирејској митрополији.

А у својој посланици за почетак Великопосног триода, Његово Високопреосвештенство Митрополит китирски и пирејски Серафим се опширно осврће на скандалозну саборску одлуку, најављујући и да је оним посланицима из његовог региона који су гласали за одговарајући закон забрањено причешће.

Недавни догађаји у Сабору „позивају на реке суза покајања сломљеног срца… Наше доба је заиста достојно суза и, без претеривања, достојно жалости“, пише Његово Преосвештенство.

Богољубиви народ Божији тугује и уздише због светогрђа почињеног у наше дане… „Права“ владају, али без икаквог говора о обавезама“, наводи он.

„Због права истополних ’парова’, Божански закони природе се поништавају и занемарују… Дух партијске политике је превагнуо над заповестима Духа Божијег“, изјавио је Његово Преосвештенство.

Као поглавар Митрополије Пирејске, Митрополит Серафим наводи да су посланици који су гласали за истополне бракове екскомуницирани у његовој епархији:

Морам да кажем посланицима нашег региона, осим једном, да су својим ставом дубоко растужили и скандализовали побожни народ наших острва Китира и Антикитира. Све док се њихово искрено покајање за оно што је нажалост учињено не покаже на делу, наша Помесна Црква их неће позивати на званичне свечане догађаје наше Митрополије и ускратиће им Свето Причешће ако присуствују и затраже то на другим богослужењима.

Питањем њихове екскомуникације мора се даље бавити Свети Синод Цркве Грчке, каже Митрополит Серафим.

„Учињени „злочин“ је несумњиво тежи од оног из доба Теодосија Великог“, пише архијереј, мислећи на покољ у Солуну 390. године, за који је свети Амвросије Милански ускратио цару Свето ппричешће. У нашем случају, не физички, већ духовно и психички страдају хиљаде и милиони наших сународника, а посебно младих, у нашој грчкој православној отаџбини и широм света.”

Извор: https://orthochristian.com/

Превела Љ.П.

Pin It on Pinterest

Share This