Select Page

Поводом Међународног дана матерњег језика, 21. фебруара, Трибина „Ријеч“ УКЦГ ће и ове године, као и свих претходних, организовати тематско вече под називом “Језик је темељ народа“.

Вече ће се одржати у редовном термину у коме се одржва од 2003. године, у четвртак, 22. фебруара у 19 часова у манастиру Свети Симеон Мироточиви, на Немањин-граду у Подгорици.

О особеностима српског језика као темељне основе у чувању језичког, књижевног и националног идентитета, говориће књижевници: Перивоје Поповић, мр Слободан Чуровић Апис, Ранислав Ачковић, професор Максим Драшковић и Милица Краљ, уредница Трибине „Ријеч“ УКЦГ, а затим ће на отвореној трибини „Ријеч“ УКЦГ, своје песме говорити сви поклоници српског језика и ћириличног писма

Широм света од 2001. године обележава се Дан матерњег језика. Чланице УН за образовање, науку и културу  прогласиле су 21. фебруар Међународним даном матерњег језика као сећање на студенте који су 1952. године убијени у Даки, јер су протествовали  због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични језик. У свету се говори око 6.000 језика, а према прогнозома до краја 21. века  више од половине тих језика ће нестати.

Подсетимо се записа о српском језику Исидоре Секулић, најумније Српкиње и најумнија Европљанке, прве жене која је примљена у Српску краљевску академију:

„Развијен језик, то је биће и крв народа, то је максимала онога што једна  култура оставља и иде даље.(…) Жив је и напредан народ који језик свој усавршава. Све што један народ има и зна, инвентарисано је и категорисано у језику, све конкретно и све апстрактно. Развијен језик, моћан језик, то је стихија: као да он сам стасава, а ми комбинујемо његове крупне и ситне творевине, његове виртуозности.(…) Ако неки језик умре доиста, умро је онда доиста и тај народ!“

 

 

         

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This