Select Page

Поводом годишњице злочина у Ливадицама код Подујева, када је у терористичком нападу на аутобус „Ниш експреса“ погинуло дванаесторо и повређено четрдесет троје расељених Срба док су ишли у Грачаницу на Задушнице, као и упокојења пјесникиње Даринке Јеврић, за Радио Светигору говорила је проф. др Митра Рељић.

„Слике злочина у Ливадицама су слике наше голготе“, прича свједок овог трагичног догађаја проф. др Митра Рељић, која за Даринку Јеврић каже да је била слободан човјек, свједок свих страдања косметских светиња.

Потресно свједочење проф. др Митре Рељић о “монахињи српске поезије“ Даринки Јеврић, о страдању нашег народа на Косову и Метохији и злочину у Ливадицама, који се догодио 16. фебруара 2001. године, можете послушати овдје.

Даринка Јеврић (Глођане код Пећи, 21. октобар 1947 — Београд, 16. фебруар 2007) била је новинар и једна од најзначајнијих српских песникиња друге половине 20. вијека.

Основно и средње образовање завршила је у Пећи и студирала књижевност у Приштини. Радила је у Пећи, потом, од 1975. године, као новинар Културне рубрике „Јединства“ у Приштини до своје смрти. Прве песме објавила је у Јединству и Стремљењима (“Шеремет кула”), 1966. године. Као новинар, објавила је преко 200 разговора са уметницима, писцима, сликарима и глумцима. Писала је и позоришну критику. По доласку УМНИК-а и КФОР-а јуна 1999. године, упркос свим искушењима и недаћама, остала је да живи у Приштини.

Била је уредник у часопису „Стремљења“ и члан уредништва „Сцене“. Њене песме („Слободарска“, „Дечанска звона или светковина срца“ и „Ратникова љуба“) ушле су у антологију „Српске песникиње од Јефимије до данас“ Стевана Раичковића и Слободана Радаковића 1972. године. Те песме су ушле у антологију пре него што је она објавила прву самосталну збирку песама, по чему је јединствена у целокупној српској поезији. Песме су јој превођене на више страних језика. Заступљена је у антологијама савремене српске поезије у Русији, Украјини, Турској, Индији, Шведској, Чешкој, Италији, Јерменији и Енглеској.

Годишњица злочина у Ливадицама

На данашњи дан пре 23 године, у терористичком нападу на аутобус „Ниш експреса“ у Ливадицама код Подујева, погинуло је дванаесторо и повређено четрдесет троје расељених Срба док су ишли у Грачаницу на Задушнице. За тај злочин нико није правоснажно осуђен.

У нападу су погинули Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Небојша, Снежана и Данило Цокић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић.

Најмлађа жртва био је двогодишњи Данило Цокић.

Врховни суд у Приштини је у другостепеном поступку ослободио Фљорима Ејупија, јединог осумњиченог и до данас нико није правоснажно осуђен за тај злочин.

Полицајци Унмика, који су водили прву истрагу, тврдили су да су иза дрвета, неколико десетина метара од места експлозије, пронађени опушци на којима је идентификована Ејупијева ДНК.

Pin It on Pinterest

Share This