Select Page

„Сретење − радосни догађај сусрета неба и земље“, наслов је текста ђакона Горана Нухановића поводом великог празника, уочи којег је из штампе изашао 319. број Светигоре, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. За почившег митрополита Амфилохија „Дан сретења Бога је дан за којим су чезнули вјекови“, како гласи бесједа коју је изговорио прије двадесет година на Сретење Господње у Цетињском манастиру. Сретењу претходи празник Света три јерарха, о коме пише протојереј Слободан Лукић.

Јануарски празници Бадњи дан и Савиндан у Митрополији црногорско-приморској приказани су репортажно. Са светосавских академија објављене су бесједе академика Мира Вуксановића „Свети Сава ће нас помирити и сјединити“ и новинара Живојина Ракочевића „Свети Сава: Живи сте, живи сте“. Осим ових празничних објављена је и бесједа Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија „Саопштавање смисла – улога српских  гусала од Косова наовамо“ изговорена на скупу „Божићни вијенац“.

Мр Раде С. Булајић пише на тему „Прародитељски грех и његове последице“, мр Смиља Влаовић о православном насљеђу Берата, ђакон Павле Љешковић своју цртицу је назвао „Сагоријаевање“, а проф Веселин Матовић подсјећа на судбину српског језика у тексту под насловом „Јесмо ли то пристали на узмак, срамну завјетрину?“ Језика се тиче и један од три приказа у овом броју, а односи се на часопис Слово. Други је приказ Зборника научних радова о словенском свијету данас и трећи капиталног дјела Епски јунаци у збирци Андрије Лубурића.

Посљедње стране читаоце ће информисати о активностима митрополита Јоаникија у претходном периоду и догађајима из Митрополије црногорско-приморске, о драгоцјеном  поклону који је добио манастир Острог и о слугама Христовим, острошком сабрату Станку и превлачком монаху Димитрију, који су пошли на сретење са Господом.

Марија Живковић

Pin It on Pinterest

Share This