Izaberite stranicu

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос, на Сретење Господње Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

Саслуживало му је цетињско свештенство и свештеномонаштво.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља протојереј Остоја Кнежевић рекао је да се овај празник у Цркви прославља од времена великога цара Јустинијана из 6. вијека, иако се за њега и раније знало.

“Христос Спаситељ, иако је дошао на земљу и донио нови закон и нови савез између Бога и човјека, у свему је испунио и онај стари закон и све оно што је старо предање предвиђало да ће се десити приликом доласка Месије и Спаситеља у овај свијет зато што Он, како и сам каже, није дошао да укине већ да испуни тај завјет. И испуњавајући тај завјет, Он бива као Богомладенац четрдесетодневни донесен у храм јерусалимски ради посвећења Богу, иако Он сам јесте једно од три лица Свете Тројице. Али као човјек, с обзиром да је Он Богочовјек, да је носио и човјечанску природу, Он се овдје по староме завјету посвећује Богу”, казао је он.

Додао је да је овај догађај, по свему обичан и традиционалан, толико значајан да је и празник добио име Сретење.

“Јерусалимски храм, главна светиња старог Израиља је био мјесто гдје су се стицали многи људи, мјесто гдје никада није било пусто и гдје је увијек било људии знатних и незнатних, и учених и умних, и свештеника јудејскога народа, али ево до нас и Свето Писмо је забиљежило само двије особе: Светога праведнога старца Симеона и Свету пророчицу Ану. Свети старац Симеон је био један од најстаријих људи у старозавјетном Израиљу, који је толико дуго живио, јер је имао обећање да неће видјети смрти док не види Месију и Спасиотеља свијета”, подсјетио је отац Остоја.

Додао је да се исто тако и пророчица Ана, удовица која је свега седам година поживјела са својим мужем, која је такође обитавала у храму и служила Богу, надала испуњењу Божијег обећања о доласку Спаситеља у овај свијет.

“И с обзиром да је сав њихов живот био у боговиђењу, у молитви, у посвећености Богу, њихова су се и духовна и тјелесна чула отворила да у овоме сусрету са четрдесетодневним дјететом препознају спасење роду људскоме које је дошло”, казао је протојереј Остоја Кнежевић.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Никола Јоксимовић

Pin It on Pinterest

Share This