Select Page

У сали парохијског дома цркве Светог Ђорђа под Горицом, синоћ је одржана дијалошка трибина на тему „Колико се познајемо“? Био је то дијалог између свештеника Митрополије црногорско-приморске и представника Мешихата Исламске заједнице у Црној Гори. У разговору на теме међусобног односа двије религије, и суживота вјерника Цркве и Исламске заједнице говорили су: имам Џемал Дацић, шеф кабинета реиса Исламске заједнице у Црној Гори; имам Фуад Чекић, генерални секретар Мешихата Исламске заједнице у Црној Гори, протојереј Предраг Шћепановић, архијерејски намјесник подгоричко-даниловградски. Модератор вечери био је свештеник Гојко Перовић, такође архијерејски намјесник у Подгорици.

На трибини је представљена најновија књига Џемала Дацића „Уздах младости“ која на модеран начин, савременим језиком говори о основним истинама исламске вјере. Она, по оцјени учесника трибине, дотиче оне универзалне духовне теме које лако могу разумијети сви вјерујући људи у Црној Гори, па и православни хришћани.

Свештеник Предраг Шћепановић је наводио лијепе примјере из историје Цркве и ислама који говоре о суживоту и међусобном разумијевању, како на плану свјетске повијести тако и на подручју Црне Горе.

Ефендија Фуад Чекић је подсјетио на примјере из окружења гђе СПЦ и Исламска заједница сарађују на институционалном нивоу, учествујући у раду међурелигијских вијећа. Истакао је и позитиван примјер деловања вјерских школа у Црној Гори: православне гимназије у Подгорици, Богословије на Цетињу и Медресе у Тузима.

Модератор трибине свештеник Гојко Перовић је указао на феномен медијског одабира тема из живота вјераких институција, и навео обиље примјера гђе се међурелигијски разговори и сарадња не истичу, од стране медија, у оној мјери у којој јавност бруји кад се деси неки инцидент и политички испад на идентитерске теме.

Трибини су присуствовала бројна публика, а међу осталима и потпредсјеник Владе Црне Горе г. Момо Копривица, градоначелница Подгорице Оливера Ињац, службеници Исламске заједнице у ЦГ, свештенство Митрополије црногорско-приморске, новинари, студенти и грађани

Општи закључак свих учесника дијалога био је да постоји простор, као и друштвена и духовна обавеза, да СПЦ и Исламска заједница у Црној Гори много више и чешће сарађују у будућности.

Н.П.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This