Select Page

Епископ Теодосије данас, 4. фебруара 2024. године, посетио је свој народ у Осојану и том приликом служио Свету литургију у цркви посвећеној Св. арангелу Гаврилу. Епископу су саслуживали свештеници митровичког и пећког намесништва.

Након упада у институције Срба повратника који живе у Осојану, заплене инвентара и забране рада Привременог органа Општине Исток, као и упада са оружјем у просторије здравственог центра, Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије служио је данас Свету литургију и разговарао са представницима и грађанима овог краја.

У препуном Храму Светог архангела Гаврила, који су косовски Албанци срушили 1999. године, а који је потом обновљен, Владика је упутио јеванђељско охрабрење и истакао значај вере у повратку и опстанку Срба у овом делу Метохије.

Након службе Епископ је са свештенством и народом разговарао током послужења које је организовано у парохијском дому.

Преосвећени Владика је истакао да Српска православна црква, Србија и Срби широм света свом снагом подржавају опстанак нашег народа на Косову и Метохији и да ми без обзира шта се дешава не треба да се плашимо грубе демонстрације силе од стране приштинских институција.

„Ми треба да гледамо у Цркву као у узор и светионик. Монаси неће да оду, а неће да оду ни наше светиње, па како ви онда да одете. Останите овде, будите стрпљиви и чувајте своју дедовину. Док смо овде сви ће да нам помажу, кад одемо нико неће да зна за нас“, истакао је Епископ Теодосије и подвукао да ми не дајемо повод за насиље и да то Срби никада не би требало да раде. Он је замолио присутне да не подлежу притиску и не продају своја имања и с тешком муком обовљену имовину и кућe, преноси Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска.

Ми смо своји на своме, не треба да се плашимо 

После посете повратничком селу Осојане, Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије посетио је у поподневним сатима Гораждевац где је косовска полиција претходних дана демонстрирала силу да охрабри и утеши верни народ и да покаже да је Црква била увек и остаје уз њега.

“Оно што сам рекао у Осојанима рекао бих и овде. Цео свет се диви вашем подвигу, вашој вери, вашој одлучности и истрајности. Није било лако бар од 1999. па до сада, то је 25 година опстанка. Али каже Господ – Ко истрпи до краја тај ће се спасити. Ако неко трчи маратон или трку па на крају одустане, ништа му се не рачуна, оно што је радио, оно што је трпео. Са вером у Бога треба да свој подвиг до краја и завршимо. Ко зида кућу, ако није саградио кров све оно је узалуд радио раније. Тако и ми у Цркви, тако наш народ, једноставно видимо и себе и свој положај тренутном ситуацијом и оно што је мени увек било важно, као свештеник цело Косово и Метохија ми је битно, важно, поготово ту где смо опстали и где истрајавамо све ове године”, рекао је Владика.

Епископ је у обраћању окупљенима нагласио колико је јединство и слога важно у оваквим тренуцима. Боримо се да сачувамо овде, што кажу, и сваки дом, и сваку кућу да останемо некако компактни, у љубави Божијој и у слози једни са другима. Кад имате један прутић лако га је сломити, кад се он увеже онако како знају лепо да га исплету, онда један држи другог. И сви заједно не може нико да га поломи, рекао је Владика Теодосије.

“Тако је кад је у питању и једна породица, када је у питању село, када је у питању шире, црква, наше вековно, вековно искуство на овим просторима нас учи да је потребно не сами него са Богом да истрајемо. Каже Господ у Јеванђељу имаћете невоље у свету. Не обећава нам лак живот, не обећава. Обећава вам не бој те се, ја сам са вама, каже Господ. Верујте у то сам се уверио много пута и ми који смо на Косову и Метохији да је Господ са нама. Тамо где је најтеже и тамо где је најпотребније да се помогне ту је Господ. Ми у том тренутку можда то лично не доживљавамо, али после видимо да у свему што се дешава да је ту Господ и помоћ Божија. Ово време нам нажалост није наклоњено у много чему. Кад кажем није наклоњено није то ништа страшно, у смислу сад опет смо своји на своме. Свако има свој дом, двориште, свако има своју обитељ, ви сте своји на своме. А тешко је човека померити са свог прага ако он сам не одлучи да се окрене и оде.”

Најлакше је бранити свој кућни праг, јер је човек онда унутра у својој савести миран. Зна ко је шта је и шта брани, тако да ово што се дешава задњих дана и пре, мени личи на својеврсно застрашивање, каже Епископ Теодосије.

„Кад кажем застрашивање то је оно ајде да ухапсимо једнога па ће десеторица да оду сами. Или да урадимо неку штету па ће ови други да се уплаше. Или ајде да дођемо у Гораждевац и Осојане па ће сви други да се уплаше. Ја мислим да онај који има веру и ко је онако стамен и истрајан, он не треба да се тек тако уплаши и не треба то да покаже да би друге плашио. Ово вам говорим из сопственог искуства. Ми овде делимо све заједно. Знате да су цркве биле рушене и знате да смо били нападани и све смо делили заједно. Сад смо у истој ситуацији. Они су дошли овде да вас застраше, сутра ће можда и нас негде на неком месту, али свако ради своје. Кад знамо да смо истрајни и кад знамо да смо своји на своме не треба да се никога плашимо. Оно чега треба да се плашимо то је себе, својих грешака јер човек може једном у животу да погреши и да се цео живот каје ако не донесе добру одлуку у датом тренутку. Зато је потребно увек саветовати се и не доносити хитре одлуке“, поручио је Владика окупљеним Србима из Гораждевца.

Владика је поручио окупљеном народу да их сви гледају као јунаке, и да ако оду негде одавде више их нико таквим очима неће гледати. Радује га што, како је рекао, има оволико деце. Ми само не треба да дозволимо себи да нас грех удаљује од Бога и истине. Оно што ви имате овде су Пећка патријаршија и Високи Дечани. Рекао је да ми опстајемо зато што Свети краљ неће да остави своје Дечане и запитао да ли могу монаси да оставе Светог краља?

„А онда верни народе можете ли ви оставити монаштво, свештенство и цркве и окренути им леђа. Може, ако је неко себичан и не мисли на друге, он ће тако урадити. Колико пута су мени рекли, колико си дуго био ту, толико си урадио, ајде сад овамо нека неко други тамо буде на Косову. Где да идем са Косова. То се не иде. Не постоји то место, без обзира на све недаће. Немојте мислити да је мени лако јер носим мантију. Када сам се враћао са пута претресали су ме на прелазу, па детаљна контрола, па скенер. Верујте да је њима било више непријатно него мени. Ако сам ја исправан и ако имам мир Божији у себи, ја се нећу уплашити. То је моја порука не само овде него свуда, да баш када је тешко морамо бити јаки, сложни и истрајни“, казао је Владика рашко-призренски.

Владика је поручио верницима да буду смирени да нико од нас Срба не очекује да дижемо револуцију или да пркосимо.

„Самим тим што опстајемо овакви какви смо са именом и презименом и тиме што имамо, ми највише доприносимо и Цркви и нашој држави и свим Србима који живе на свету. То је оно што и ви видите. Нама је циљ да ми останемо овде да живимо како би сачували своје светиње и своју домовину и све остало. Ја сам уверен да они који су нас до сада помагали, водили рачуна и бринули о нама да ће и даље. И још више, сада смо још више у фокусу него раније. И Патријарх је био. Свуда прича о Гораждевцу и Ораховцу и једва чека да дође поново“, рекао је окупљенима у Гораждевцу Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије, а преноси Радио Гораждевац.

 

Pin It on Pinterest

Share This