Select Page

Хуманитарни омладински клуб ”Млади за Космет” из Подгорице своју прву мјесечну акцију у овој години опредијелио је за цркву Успења Пресвете Богородице у Ораховцу.

Црква Успења Пресвете Богородице је саграђена средином 19. вијека, на темељима старије светиње и чува чудотворну икону Богородице Ораховачке. Пред овом иконом се догађају многа чуда, од којих је највеће то да огањ вјере у овом мјесту није угашен и да наш народ ту и даље мученички живи под окриљем Мајке Божије. Специфичност цркве је та да су куполе споља скривене да изгледају као кров од куће, па је на тај начин црква сачувана од турског освајача.

„Са благословом владике Теодосија, у последњих пар година је кренула велика акција прикупљања средстава за фрескописање цркве. Добивши благослов од оца Милана, ораховачког пароха, средства која буду прикупљена у фебруару ћемо прослиједити у ову сврху“, објавили су ”Млади за Космет” у свом позиву добрим људима да се укључе у акцију која ће трајати до 28. фебруара.

Ораховац који се налази у срцу Метохије, између Призрена и Ђаковице, са нашим становништвом сконцентрисан у пар улица око Успењске светиње. Главна дјелатност је пољопривреда и узгој грожђа на плодној метохијској земљи. Недалеко од Ораховца се налази село Велика Хоча, као и манастир Зочиште.

„Упркос условима гета, дјечији осмијеси и пјесма су главни утисак свих поклоника овог мјеста, те сви имају жељу да се стално овдје враћају. Мајка Божија нам показује да не оставља своју метохијску дјецу, па је сада на нама да и ми будемо ту за њих и украсимо њихову светињу. Позивамо све да, у складу са својим могућностима, узму учешћа у овој акцији и да ораховачка светиња што прије засија најљепшим сјајем са новим фрескописом“, поручили су ”Млади за Космет” уз поруку: “Нема предаје!”.

Прилози се могу уплатити на следећи начин:

Црногорска комерцијална банка

Хуманитарни омладински клуб

510-93398-79 (сврха уплате: донација)

Paypal: hokmzk.paypal@gmail.com

Pin It on Pinterest

Share This