Select Page

Синодално одељење за односе Цркве са друштвом и медијима и Прес служба Патријарха московског и све Русије снимили су филм посвећен 15. годишњици устоличења предстојатеља Руске Православне Цркве, Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила.

Филм је премијерно приказан 24. јануара 2024. године у Државној Кремљској палати у Москви на пленарној седници 32. Међународних божићних просветнии сусрети „Православље и руска култура“. Кратак по дужини (22 минута), али садржајно опсежан, филм приказује до сада невиђене видео записа које је Патријаршијска прес служба снимала предходних петнаест година, Оси што говори о многим аспектима службе Његове Светости, филм даје статистичке податке о животу Цркве током протеклих деценију и по. Успех Његове Светости Патријарха није само у домену евангелизације, богослужења, сталне брига о унутрашњем и спољашњем благостању Цркве и сложене активности у управљању највећом помесном Православном Црквом у свету, већ се огледа и у разноврсним друштвеним делатностима са циљем јачања јединства руског друштва на основу традиционалних моралних вредности, подршке православној заједници, враћања моралне димензије у правну сферу и дијалога са културном заједницом.

Идејни аутор и главни продуцент је Владимир Легојда, председник Синодалног одељења за односе Цркве са друштвом и медијима, вршилац дужности шефа Прес службе Патријарха московског и све Русије. Филм је доступан на званичном сајту Руске Православне Цркве ОВДЕ и на званичнон Јутјуб каналу Руске Православне Цркве ОВДЕ.

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил присуствовао је 26. јануара 2024. године свечаном отварању изложбе фотографија „Литургија са Патријархом“. У изложбеној сали Патријаршијског музеја црквене уметности у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви приређена је изложба фотографија посвећена 15. годишњици устоличења предстојатеља Руске Православне Цркве. Изложбу су припремили Прес служба Патријарха московског и све Русије, Синодално одељење за односе Цркве са друштвом и медијима, Фондација Саборног храма Христа Спаситеља уз подршку Фондације за развој Петра Баришњикова. уметности и фотографије, Руске мировне фондације и Центра ПроЛаб. Том приликом приказан је и видео снимак пренет са Међународне свемирске станице са честиком космонаута О.Д. Кононенка Његовој Светости Патријарху.

Више од три стотине фотографија и видео снимака представљених на изложби „Литургија са Патријархом“ снимила је Патријаршијска прес служба у протеклих петнаест година на службама и другим догађајима уз учешће Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила у разним крајевима Русије и другим земљама. Сврха изложбе фотографија је да усмери пажњу савремених људи на значај схватања Литургије као тајне Цркве без које је спасење немогуће, да савременим људима објасни значај Литургије у њиховом животу, да пренесе дубину смисла којом је испуњена ова тајна, што се најбоље види на примеру службе Његове Светости Патријарха Кирила. Гледаоци имају прилику да осете размере и значај Патријаршијске службе, не само у молитви, већ и у делима вере која се обављају после Евхаристије.

Такође, у оквиру свечаности поводом предстојеће прославе 15. годишњице од устоличења патријарха Кирила, у библиотеци Свецрквених постдипломских и докторских студија Светих равноапостолних Кирила и Методија, приређена је изложба књига које представљају дело Његове Светости. 

Извор: Московска Патријаршија, СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This