Select Page

По први пут после више од једног миленијума, Света Литургија је служена у цркви из византијског доба у Петри,у Јордану.

У понедељак, 22. јануара, Његово Преосвештенство Архиепископ киријакупољски Христофор из Јерусалимске Патријаршије служио је Божанску Литургију уз саслужење свештенства. Богослужењу је присуствовало сестринство манастира Богородице Живоносног извора у Дибину, саопштава Архијерејско намесништво јорданско.

Током своје беседе Архиепископ Христофор је говорио о хришћанској историји региона Петре. Вера је толико цветала да је у тамошњој Цркви служило седам  епископа, рекао је Његово Преосвештенство. Био је изузетно раширен и монашки живот.

Црква је изграђена 450. године нове ере и садржи у средини стубове и препознатљиве мозаичке подове, грчке натписе, полукружну апсиду за цркву и сматра се једном од највећих цркава у граду Петри. Спољни део садржи велики бунар за крштење и бунар окружен древним римским стубовима. Према свицима папируса пронађеним у пећини поред цркве која датира из 6. века, црква је посвећена Пресветој Богородици. Грађена је у виду базилике са две полуобличасте бочне апсиде.

Заједнички напори између Православне цркве, јорданског Министарства туризма и археологије и регионалне управе Петре имају за циљ да се црква стави на међународну мапу хришћанског ходочашћа.

Архиепископија јорданска објавила је снимак са деловима историјске службе:

 

Извор: https://orthochristian.com/

Превела Љ.Поповић

Pin It on Pinterest

Share This