Select Page

Уручење недавно утемељене награде Удружења књижевника Црне Горе награде „Трифун Ђукић“ првој добитници, проф. др Лидији Томић, биће одржано у четвртак, 25. јануара, у 18 часова, у Плавој сали Српске куће у Подгорици.

Награда „Трифун Ђукић“ УКЦГ додјељује се за за најбоље остварење из књижевне теорије, историје, критике и есејистике, а проф. др Томић припала је за књигу „Књижевни простори – анализе и тумачење“ (Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, Подгорица, 2022).

Одлуку је једоногласно донио жири у саставу проф. др Јелица Стојановић, предсједник, и чланови доц. др Горан Радоњић и мр Милорад Дурутовић.

Како жири у образложењу наводи, ова књига проф. др Томић „представља сабир изузетних и ријетких научних свједочанстава и анализа о литерарним токовима, књижевницима, културним феноменима и појавама“.

– У књизи је дата веома ријетка књижевна вертикала јер је заступљен временски период од средњовјековља (српске средњовјековне књижевности) до савремених аутора. Уз то, аналитички, научно, аргументовано и истинито, освјетљавају се и прилике у Црној Гори, српско језичко и књижевно насљеђе, насупрот фалсификатима у посљедњим деценијама. Књига Лидије Томић представља јединствен дар књижевној теорији, историји, критици и есејистици те је важно да књига овог значаја буде прва награђена у оквиру утемељења награде „Трифун Ђукић“ – наводи жири у образложењу.

Pin It on Pinterest

Share This