Select Page

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије обишао је данас. 25. јануара градилиште и упознао се са динамиком радова на изградњи Православне гимназије „Свети Сава“ и Цркве Светог Саве на Старом аеродрому у Подгорици.

Са Високопреосвећеним Митрополитом Јоаникијем у обиласку градилишта је био протојереј-ставрофор Далибор Милаковић и господин Ристо Дрекаловић, ктитор цркве посвећене Светом Сави, а уједно и приложник земљишта и пројекта за школу.

Инжењери задужени за надзор, Владику су информисали о тренутнoм стању и планираној динамици радова. Високопреосвећени Митрополит је исказао задовољство досадашњим темпом градње и похвалио труд и залагање свих који су ангажовани на овом богоугодном дјелу.

***

Православна гимназија „Свети Сава“ у Подгорици почела је са радом школске 2023/2024. године, а настава се привремено одвија у просторијама зграде која је у непосредној близини Цркве Светог Ђорђа под Горицом, док се не заврше радови на згради школе. Православна гимназија је лиценцирана од стране надлежног државног органа и пружа могућност даљег школовања, као и било која друга средња школа, односно гимназија.

Црква и Православна гимназија „Свети Сава“ граде се у подгоричком насељу Стари аеродром, на земљишту које је, као и пројекат, приложио г. Ристо Дрекаловић, велики добротвор Српске православне цркве, који ће као ктитор цркву посвећену Светом оцу нашем Сави сам саградити. Главни пројекат обухвата зграду школе и цркву за коју је узор Црква Светог Саве на Врачару.

Камен темељац за Цркву Светог Саве и Православну гимназију „Свети Сава“, чија изградња је почела на Марковдан, 8. маја 2023. године, у подгоричком насељу Стари аеродром, положили су 15. октобра 2023. године Његова светост Патријарх српски г. Порфирије, Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и тадашњи предсједник Владе Црне Горе г. Дритан Абазовић. Свечани чин освећења темеља служили су Патријарх Порфирије и Митрополит Јоаникије уз молитвено учешће епископа: жичког Јустина, врањског Пахомија, шумадијског Јована, милешевског Атанасија, диселдорфског и немачког Григорија, славонског Јована, будимљанско-никшићког Методија и захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, свештенства и вјерног народа.

Весна Девић

 

Pin It on Pinterest

Share This