Select Page

Гост трибине „Свободијада“, коју организује Јавна установа Захумље, био је књижевник Драган Хамовић из Београда. Он је у програму, под насловом „Савиним стопама ка Савином извору“, одржао бесједу, поводом предстојећег празника Светог Саве и представио дио свог поетског стваралаштва.

Гостујући на трибини „Свободијада“ ЈУ Захумље, која се одржава у светосавској седмици, пјесник, есејиста, критичар, прозаист, историчар књижевности и приређивач др Драган Хамовић, изрекао је бесједу о Светом Сави, првом архиепископу и просветитељу српском, насловивши је „Савин образац“.

О величини и бесмртности Светог Саве говори се кроз вјекове, и никада, истиче Хамовић, не смијемо престати да надодајемо од свог искуства у ту фигуру, која се надноси над свима нама.

Књижевница Милица Бакрач, уредница трибине „Свободијада“ осврнула се на Хамовићеве сонете, који заузимају посебно мјесто у веома богатом и разнородном стваралаштву Драгана Хамовића, нарочито они из дјела „Изводи из матичне књиге“. Свети Сава у његовој поезији, запажа Бакрач, јесте наш матични број и извод из матичне књиге рођених и књиге нашег постања и задужбина већа од свих здања, како каже сам пјесник у једном стиху, а уз њега, наводи Бакрач, наши матични бројеви су и: Свети Симеон, Његош, Свети Николај Жички, наше цркве задужбине, преци, свеци, велможе, цареви и монаси.

Хамовић је пред никшићком публиком говорио своју одабрану поезију, а почео је сонетима „Сава“ и „Симеон сину“.

Вече је употпунио етно извођач Радован Сукновић, а догађај је организован у оквиру јануарског репертоара Никшићке културне сцене.

Сенка Чоловић Шумић
Фото/видео: РТНК

Pin It on Pinterest

Share This