Select Page

Ријеке и воде се преобржавају по благодати Божјој ради обновљења живота, љубави и јединства међу људима

У Подгорици, на ушћу Рибнице у Морачу, на познатим Саставцима испод Немањиног града, родног мјеста Стефана Немање, потоњег Светог Симеона Мироточивог, Митрополија црногорско-приморска организовала је данас, 19. јануара, поводом празника Богојављења, традиционално пливање за Часни крст.

Међу многобројним пливачима, којима је вјера јача од изузетно хладне и брзе Мораче, било је свих генерација – од дјеце, па све до 70-годишњака. На учешће у трци за Часни крст, поред већине мушкараца, било је неколико одважних дјевојака. А побједник у богојављенском пливању био је Богдан Јовићевић из Додоша.

,,Бог се јави! Желио бих да се захвалим свима што смо се окупили у великом броју. Сви смо ми побједници“, поручио је Јовићевић.

Великом броју учесника и грађана који су пратили догађај, обратио се и протереј Мирчета Шљиванчанин, старјешина Цркве СветогЂорђа под Горицом у којој се по предању управо крстио Стефан Немања (Свети Симеон), који је у уводном дијелу пренио благослове Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија:

,,Примите благослове Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, који овдје није могао бити са нама, али је молитвено са нама као што је увијек.”

Прота Мирчета је у наставку поручио да смо окупљени на Богојављење да отворимо и ми своја срца и да покажемо да смо Божији људи и народ Божији:

,,Ево нас овдје окупљени на Богојављење да отворимо и ми своја срца и да покажемо да смо Божији људи и народ Божији, дошао је Бог Јединородни Син Божији, крстио се у ријеци Јордану а Бог Отац са Небеса је говорио: Ово је син мој љубљени који је по мојој вољи, Њега слушајте, а Дух Свети је лебдио у виду бијелог голуба. У овај дан који данас славимо, Бог нам је показао да брине о нама, али нас је позвао да и ми отворимо своја срца и покажемо да смо Божији људи.”

Посебно је акцентовао да овај дан Богојављења истински обнавља живот и дарује спасење свима који га славе.

У другом дијелу обраћања прота Мирчета је закључио да се ријеке и воде преобржавају по благодати Божјој ради обновљења живота, љубави и јединства међу људима:

“Данас се и ријека Морача и ријека Рибница, и све ријеке и воде преобржавају по благодати Божјој ради обновљења живота, љубави и јединства међу људима. Овај дан обнавља живот, љубав, слогу и младоста, здравље и дарује спасење свима који га славе. Ово је једна предивна смотра. Младост је показатељ да у Цркви нема старца ни д‌јетета, него су сви једнаки. Сви су побједници јер су узели благост Рибнице и Мораче, које са овог краја свијета носе поздраве у крајеве незнане и далеке. Желио бих да честитам и д‌јевојкама које су показале да имају храброст мушкараца“, поручио је протојереј Мирчета Шљиванчанин, старјешина Цркве Светог Ђорђа под Горицом.

Борис Мусић

Фото: Драган Николић, Бојовић фотографија, Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This