Select Page

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јаникије служио је данас Свету службу Божију у манастиру Ком на Скадарском језеру.

У литургијско бесједи Владика је рекао да је Господ Исус Христос дошао у овај свијет да баци огањ на земљу и да се тај огањ што више прошири.

„То је огањ који спаљује гријехе, који уклања таму, а просвјетљује наше мисли и наша срца. То је огањ Божије љубави и Божије милости, дарова Духа Светога“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Рекао је да се сјећамо и да је Богомладенац Христос морао бјежати испред ножа Иродовог, јер је Ирод поручивао преко источних мудраца да нађу Христа, да му га кажу, да би дошао и он да се Њему поклони.

„То је говорио са злом намјером – да дође и да га убије, не да му се поклони. Видите какво је лицемјерје оних који су огрезли у гријесима, у тами, у властољубљу и у другим непочинствима. А то што је Господ бјежао пред Иродом, испред ножа његовога показује да је Он ушао у овај свијет као један од нас и да се изједначио са свима онима који трпе неправде и искушења у овоме свијету“, рекао је он.

Додао је да се може рећи да је тако и Господ био избјеглица, без крова над главом и без икакве сигурности у овом свијету.

„Међутим, Он је тај који доноси сигурност, јер је Он Син Божји и Спаситељ свијета, али је, желећи да подијели све наше невоље, све недаће заједно са нама, на такав начин улио силу свога Божанства, своје Божанске милости и љубави у овај свијет, у наша срца зато што се у потпунисти са нама изједначио“, казао је Митрополит Јоаникије.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Жељко Драшковић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This