Select Page

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије на Бадње вече, 6. јануара 2023. године, благословио је налагање бадњака на платоу Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Након благосиљања бадњака, пред више хиљада људи, Митрополит Јоаникије је поздравио вјерни народ божићним поздравом Христос се роди, да би у уводној ријечи подсјетио да огањ бадњака заправо указује на духовни огањ који је Господ Исус Христос донио и бацио на Земљу:

,,Ево вечерас по цијелој Црној Гори и много шире налажемо бадњаке у част и у славу рођења Христовога. Овај огањ указује на духовни огањ који је Господ Исус Христос донио и бацио на Земљу, да спали наше гријехове, али и да просвијетли наше душе, да освијетли путеве нашега живота – такав је духовни огањ какав је Господ Исус Христос донио”.

Митрополит је нагласио да је Бог постао човјек да би човјека узвисио и да би га увео у наручје Божије, да би постали дјеца Божија:

,,Бог је постао човјек да би човјека узвисио и да би га увео у наручје Божије, да би постали дјеца Божија, синови и кћери Божије и да би имали пуну слободу да се обраћамо Богу Творцу Неба и Земље, да му се обраћамо са молитвом Оче наш, као родитељу нашем, пуном љубави, милосрђа и доброте и разумијевања.”

Он је у наставку рекао да радост Божића јесте непролазна, те да она препорађа сваку вјерујућу душу:

,,Бог је све нас загрлио и Његово рођење објавили су анђели са небеса, радост је и на Небу и на Земљи са овим празником. Та радост улази у наше животе, душе, срца наша, препорађа нас и улази у наше домове у породице, зато је божићна радост – породична радост и обухвата нас који се сабирамо у храму, нас који се сабирамо у дому и све православне хришћане – све оне који прослављају Рођење Христово”.

У другом дијелу архипастирског слова, Митрополит Јоаникије је акцентовао да је потребно да живимо у међусобној љубави и слози, да се миримо.

,,Потребно је да живимо у међусобној љубави и слози, да се миримо, јер на такав начин ћемо најбоље прославити Цара мира који је извор мира и сваке утјехе и новога живота и нове радости. А радост Божића није пролазна, она траје ево двије хиљаде година, изузетна је, обнавља душе, осјећања, просвећује наше мисли, обнавља и утврђује наше заједништво”.

Митрополит је закључио да је Божић обиљежио најљепше странице историје Црне Горе:

,,Чувајмо нашу свету вјеру, чувајмо и наше дивне народне обичаје. Ово дрво које налажемо, овај бадњак благословио је Свети Сава, а Божић је обиљежио најљепше странице историје Црне Горе. Као што знате кад смо се борили за вјеру и у доба Владике Данила и приликом битке на Мојковцу Богомладенац Христос био је са нама и надахњивао наше претке да очувају свету православну вјеру, па и свенародне литије догодиле су се уочи Божића и то је био феномен и посебан догађај.

Браћо и сестре, желим вам од свег срца да овај Божић прославите у миру, у радости, да Богомладенац Христос загрије ваша срца Својом љубављу, да вас обнови својим вјечним божанским новинама, да вам дарује нову снагу и радост да би живјели као хришћани, да би на истинити и прави начин свједочили своју вјеру – не само на ријечима већ својим животом. Мир Божији и здравље и срећа и радост да вас прате у све дане живота вашега, Христос се роди!” – поручио је напослијетку Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Након обраћања Митрополита Јоаникија услиједио је богат умјетничко-културни програм.

Подсјећамо, централна прослава Рождества Христовог – Божића, наставља се у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, гдје ће сјутра са почетком у 8 часова Божићну архијерејску литургију служити Митрополит Јоаникије са свештенством и вјерним народом са почетком у 8 часова.

Текст, фото: Борис Мусић

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије на Бадњи дан, 6. јануара, са свештенством и вјерним народом благосиљао је бадњаке још пред Манастиром Светог Николе на Ободу Црнојевића, пред Цетињским манастиром, затим пред Храмом Светих новомученика на Пардусу у Љешанској нахији. Јутрос је служио Свету архијерејску литургију у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This