Select Page

У задужбини – библиотеци Митрополита Амфилохија у манастиру Стањевићи, у недељу 24. децембра, одржана је завршна сесија једанеаестих Његошевих вечери поезије у организацији Народне библиотеке Будве и НВО Његошеве вечери поезије. Основна тема је била „Његошева философско-теолошка мисао са посебним освртом на текстове Митрополита Амфилохија о Његошу“.

Из разних углова, ову су тему посматрали и исказали научне погледе професори Универзитета, доктори наука, књижевници и уметници Синиша Јелушић, Гојко Божовић, Горан Максимовић, Будимир Алексић, Микоња Кнежевић, Живојин Ракочевић, Радомир Уљаревић, Нела Терзић, игуман Јефрем Дабановић и монах Павле Кондић. Сви учесници научног сабрања исказали су радост што им је указана част да су осетили дух и благодат Митрополита Амфилохија међу његовим књигама и личним предметима, очекујући да ће сваког тренутка да се појави и поздрави их.

Није овај скуп могао проћи без песме уз струне гусала и то песме „Смрт мајке Југовића“ коју је млади гуслар Никола Калезић отпевао у част свих мајки хришћанске васељене од кад је света и века, на дан када Света Црква обнавља спомен на све мајке рода људског и хришћанског. Недуго од освештања Задужбине Митрополита Амфилохија, ево отпочеле је њена духовно-просветна мисија и то на један од најлепших и најрадоснијих дана православног календара – Материце и у част Ловћенског Тајновидца, уз Григорија Паламу, омиљеног саговорника Ђедовог у созерцавању тајни Нестворене Светости горе Тавора, горе Господње.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This