Select Page

У суботу 23. децембра, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа аустралијско-новозеландског Г. Силуана, организован је дневни излет за омладину Мелбурнског намесништва у манастир Светога Саве у Илајну.
Након доласка омладине у манастир, служен је акатист испред чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице, а затим је Епископ упутио добродошлицу свима.

Након кратког освежења у монашкој трпезарији, Епископ Силуан је одржао предавање о значају монаштва и манастира за живот Цркве, са посебним освртом на манастире Српске Цркве у Аустралији. После духовне беседе и излагања, уследила су питања и одговори, а затим се по благослову Епископа присутнима обратио и јеромонах Стефан, сабрат манастира. У име омладине се обратио брат Ђорђе Максимовић захваливши се Епископу на поучном излагању, као и на издвојеном времену, иницијативи и благослову за организацију оваквог формата духовног окупљања омладине у Светињи. Епископ је изразио своју радост и захвалност омладини што су издвојили своје време да дођу у Светињу, а такође се захвалио духовнику СОЈЕ Викторије – протојереј-ставрофору Милану Милутиновићу на труду и раду са омладином који доноси своје плодове.

Након кратке паузе, Епископ је повео омладину у храм Светог Алимпија Столпника где им је говорио о Чудотворној икони ове Светиње – Пресвете Богородице Тројеручице ‘Илајнске’, о светом Старцу Никанору чије свето тело почива у храму, као и о другим реликвијама ове Светиње.
Овом приликом, Игуман манастира, Високопреподобни архимандрит Теодор, поздравио је омладину пожелевши им добродошлицу у Светињу.
После је уследио ручак у великој сали, а затим се омладина задржала у манастиру проводећи остатак дана у разговору са монасима и обиласку имања, посебно првог манастирског храма посвећеном Светом Сави.
Све се завршило у славу Божију и на радост Свете Цркве.

Pin It on Pinterest

Share This