Select Page

Отац Никон (Кокотовић): Захваљујем свима на огромној подршци и љубави јер је то најважнија помоћ. Свако страдање израз је Божије посјете које нас позива на преиспитивање

Као одговор на љубав братије манастира Доњи Брчели у Црмници сабрало се данас четрдесетак људи великог срца, међу којима су били и свештеници Црмничани отац и син Јован и Крсто Пламенац, на прву акцију рашчишћавања терена након пожара у којем је ноћи између суботе и недјеље (16. и 17. децембра) у потпуности изгорио монашки конак Манастира Светог Николе (објекат некадашње Основне школе „Јован Томашевић“).

У акцији, у којој је учествовало око четрдесетак људи са три багера, од 8 до 15 часова је завршено комплетно рашћишћавање терена, казао је за Радио Светигору игуман манастира Доњи Брчели јеромонах Никон (Кокотовић).

Отац Никон каже да ће радови бити настављени што прије, ако послужи лијепо вријеме и да је, са благословом Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија већ јутрос дошао извођач како би прегледао терен за градњу и дао понуду за изградњу конака који ће имати првобитни изглед.

,,Инспекција и вјештаци су одмах изашли на терен. Прва претпоставка је била да је пожар изазвала лоша струјна инсталација, док је касније речено да је грешка у раду приликом постављања димњака, тако да у почетку у оцјени нису могли да се усагласе“– прича игуман Никон.

Отац Никон додаје да су четворица монаха сада смјештена у монтажном објекту, да су набавили стамбени контејнер, који има и купатило, да је данас ископана и септичка јама и доведена вода тако да ће све потребно за живот бити у функцију већ у суботу.

Игуман брчелски каже да је Митрополит црногорско-приморски г.. Јоаникије посјетио манастир одмах у недјељу након богослужења у подгоричком Саборном храму заједно са старјешином храма оцем Николом Пејовићем и да су им донирали новац, који је тог дана сакупљен.

Сјећа се да је у вријеме пожара у манастиру било шест монаха, од којих су тројица у то вријеме спавали у конаку који је изгорио док су остали били у монтажном објекту.

,,Монах који је у то вријеме био у цркви примијетио је, хвала Богу, на вријеме пожар и брзо реаговао тако да братији нису били угрожени животи, иако је један од сабраће у последњем тренутку напустио конак. Изгорели су у потпуности кухиња са свом опремом, трпезарија у којој је могло да буде смјештено педесетак људи, сала која је могла да смјести око стотину људи, пет у потпуности опремљених келија, библиотека у којој су биле новије књиге, купатила и комплетно покућство као и намјештај и поткровље које је служило као магацин“– каже отац Никон.

Ипак и поред овог великог искушења ова светиња је свог небеског покровитеља Светог Николаја Мирликијског чудотворца дочекала онако како су то радили и свих претходних година са пуно радости и љубави. Отац Никон каже да су чак неки од гостију рекли да је ове године било је љепше и радосније него прошлих година, а и послужења је било у изобиљу трудом Црмничана и сестринства манастира: Горњи Брчели, Орахово и новооснованог Манастира Светих мироносица у Дупилу.

,,Кроз ово искушење се пројавила велика милост и велика Божија љубав. Свако страдање је израз Божије посјете и дешава се по промислу Божијем као позив да се преиспитамо. Бог допушта да пропадну неке ствари да не би пропадале људске душе и када мислимо да руши Бог у ствари гради“– истиче отац Никон.

Митрополија црногорско-приморска и Манастир Светог Николе у Доњим Брчелима – Црмници позивају све људе добре воље да помогну обнову конака ове светиње.

,,Даће Бог да обновимо конак. Кад дођу искушења, то је од Бога, да провјери нашу вјеру и наше заједништво и међусобну љубав. Господ је попустио искушење, а ми на то треба да одговоримо тако што ћемо прискочити у помоћ” –  поручио је, 17. децембра у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, позивајући вјерни народ да помогне обнову манастирског конака.

Средства за обнову манастирског конака у Доњим Брчелима сви заинтересовани могу да уплате путем рачуна:

Жиро рачун: 530-389639-43 НЛБ
Сврха плаћања: Донација
Назив примаоца плаћања:
Манастир Светог Николе у Брчелима
Митрополија црногорско-приморска

У XV вијеку, према предању, Јелена Балшић, кћерка кнеза Лазара, је подигла манастир у Доњим Брчелима, у оквиру којег се налази Црква Светог Николе, саборна црква цијеле Црмнице. Обновио га је књаз Никола 1861. године. У цркви се налази велики дрвени иконостас, са 47 икона различитих форми и димензија.

Према историјским изворима ту је столовао, а касније убијен и сахрањен цар Шћепан Мали, који је владао Црном Гором од 1767. до 1773. године.

Слободанка Грдинић

Радио Светигора

Pin It on Pinterest

Share This