Select Page

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије одржао је синоћ, 12. децембра, предавање на тему „Распони Његошеве мисли“ у великој сали Студентског културног центра у Београду.

„Његош скреће пажњу на личност Христову и на Његову улогу као Сина Божијега кроз Лучу на више мјеста, скреће пажњу да је Логос Божији, Син Божји творац, да Он уводи поредак у космос. Када пјева о свемогућем слову, свемогуће слово Створитеља или само могуће слово – то је Христос, на једном мјесту он га назива миродржним ланцем који Небо пуни свјетовима и те свјетове насељава анђелима. Али нарочито скреће пажњу на то да је Христос Спаситељ, приликом човјековог пада јавља се свемилосно слово Створитеља које са границе коначне пропасти човјекове, који је одступио од Бог, због Адамовог покајања га враћа и спашава. Касније говори о Његовом оваплоћењу и тиме завршава Лучу.

Ако обратимо пажњу колико Његош говори о Божанском стварању, то је један велики дио Луче. И он иде, наравно, углавном библијским трагом, понегдје би се рекло да позајмљује нешто и од старих Јелина, пошто су они и говорили и писали о стварању свијета, али треба имати у виду да Његош није писао догматски спис, него поетско дјело. Иако би се могло помислити да је у нечему одступио од православне догматике, то је само један спољни утисак, суштински није тако, већ је то ствар његове пјесничке слободе“, казао је између осталог Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Извор: Радио Слово љубве

Обрада Весна Девић

Фото: Жељко Драшковић

 

Pin It on Pinterest

Share This