Select Page

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је на празник Светог Амфилохија Иконијског, Светог Григорија и Светог Александра Невског, у сриједу 6. децембра 2023. године, Свету архијерејску литургију, у Храму Светог архангела Михаила у Андријевици.

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије уз молитвено учешће вјерног народа  и гостију данашњег празничног сабрања.

По одслуженој Литургији, Преосвећени Епископ је освештао новопостављени споменик великом благовјерном кнезу Александру Невском, који је откривен, поводом његовог данашњег празника.

Свечаности откривања бисте присуствовао је амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Владислав Маслеников и други гости, а скуп је благословио и обратио се поздравном ријечју Владика будимљанско-никшићки Методије.

„Нека нам је наздравље овај дивни и благословени дан у коме племе Васово, још једном, показује да се сјећа својих заштитника и патрона, а и великана из свог рода, који су ишли оним уским и тегобним путем јеванђељским кроз сво вријеме искушења и тегоба, и истрајали на том путу гдје је ово племе показало за којим истинским, правим, суштинским вриједностима сљедује, којим је, увијек, кроз вјекове, то племе ишло и сљедовало. Свети Александар Невски, у септембру славимо пренос његових моштију, а највише племе Васово тај дан прославља њега, али он се прославља и на данашњи дан када је канонизован. 12. септембра се прославља пренос његових светих моштију из града Владимира, када је Петар Велики у нови, постројени град Петровград, нову престоницу тада руску у 18. вијеку, пренио његове мошти у манастир Свете Тројице Александра Невског, посвећен њему и Богу љубави гдје се и данас његове мошти налазе“, рекао је Владика, додавши да се Свети Александар Невски осим што је био витез мача и бранио свој народ, изнад свега је био витез духа, истински сљедбеник Христов, човјек који је вапио и жудио за њепотом небеском, за истином и правдом.

„Када се год сукобљавао са противницима који су ударали на његов народ и на руску земљу, он је куражио своју браћу, саплеменике, сународнике говорећи, кад је ударала велика сила са запада на њих да их покори и потчини, Ватикану и њиховој јурисдикцији, и да им згази Цркву и вјеру, говорио је: Браћо, не бојте се, није снага у сили, него у правди. Исто то је говорио свом народу овдје, српском, Свети Петар Цетињски када се борио против отоманских освајача, говорио је: У имену Божјем је суд и правда, не бојте се браћо силе која удара на нас“, навео је Његово преосвештенство.

Додао је да како је било у доба Александра Невског и доба Светог Петра Цетињског тако је и данас, ништа се промијенило није.

„Увијек треба, колико год можемо да издржимо и останемо на путу наших предака заједно са својом браћом, који иду тим путем и у нашем времену. Данас смо се окупили овдје заједно да још једном потврдимо нашу приврженост и љубав према својим прецима славним, али и нашу заједницу и јединство свих православних народа. Многи нас маме и нуде маме овог свијета земаљске, тјелесне и материјалне, али је знао и Александар Невски и Свети Петар Цетињски да ништа човјек неће да задобије ако цио свијет добије, а души својој науди. Кад ударе на вјеру и на нашу суштину што се чува у Цркви, као што смо се данас овдје сабрали и Христу Богу молили за спасење наше, али и цијелог свијета; кад ударе на то најсветије увијек треба стамено стајати и дати отпор, а Бог ће прегаоцу махове дати као што је говорио Свети Петар Ловћенски Тајновидац.

Хвала Руској Федерацији, њеном предсједнику, хвала Његовој екселенцији, брату нашем, господину Владиславу Масленикову, хвала Јевгенију Баранову, управитељу Руског дома у Београду, који су у свему овоме учествовали, дају нам велики благослов за Васово племе, али и за цијелу Црну Гору и цјелокупни српски род, овај споменик благовјерног цара и књаза Александра Невског. Хвала браћи Ноћним вуковима из Црне Горе, на челу са Вукоманом Булатовићем, који су постамент овог попрсја приложили и урадили. Хвала Васовом племену што истрајава на путу отаца својих и Христовом, светосавском, световасилијевском, светопетровском путу, путу њиховог заштитника, и свег рода српског заштитника благовјерног кнеза Александра Невског“, нагласио је Преосвећени Епископ.

Први пут у Црној Гори се, по ријечима Владике Методија, открива скулптура благовјерног кнеза и то овдје гдје је заштитник, у Васовом племену. Данас ће, такође, после подне, бити откривен његов споменик и у Никшићу, да нас, како је казао Епископ, чува с краја на крај Црне Горе и благосиља да издржимо на путу хришћанства и православља.

Обратио се, потом, и амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Владислав Маслеников, за кога је част и велико задовољство да открије споменик Светом и благовјерном кнезу Александру Невском у Андријевици, на земљи Васојевића, највећем српском племену у Црној Гори.

„Овај руски светитељ постао је један од небеских покровитеља Васојевића од прве половине 18. вијека када су се Васојевићи молили Светом Александру Невском због његове небеске заштите прије битке са Турцима у подножју планине Комови и побједили у тој бици, упркос бројној надмоћи противника. Поставити споменик Светом Александру Невском била је иницијатива локалног становништва данашњих Васојевића, коју је подржала Епархија будимљанско-никшићка СПЦ. Откривање споменика руском светитељу у Андријевици, а касније данас и у Никшићу, још је једна потврда вјековне историјске, духовне и културне блискости између народа Русије и Црне Горе. Сигуран сам да су ова блискост и искрено пријатељство међу нашим народима чврсте и да то неће промијенити никакве пролазне геополитичке околности““, рекао је амбасадор Руске Федерације у Црној Гори.

Кнез Александар Невски је, по ријечима г. Масленикова, ушао у историју не само као војсковођа, који је бранио Русију од агресије, већ као мудар политичар и дипломата.

„За Амбасаду Русије у Црној Гори појава споменика овом руском светитељу је од посебног значаја јер је он небески покровитељ руске дипломатске службе. Отварајући овај споменик желим да се захвалим свим иницијаторима овог пројекта, Епископу будимљанско-никшићком Методију, за његову укљученост у иницијативу, руководству Општине Андријевица за њихову подршку, а желим да истакнем да је важну улогу у реализацији овог пројекта одиграо Руски дом у Београду, хвала такође Ноћним вуковима, али главна ријеч захвалности, желим да се захвалим истакнутом руском вајару, члану Руске академије умјетности Ајдину Зејналову на стварању овог прелијепог споменика и иницијативи да га дамо нашим црногорским пријатељима, Епархији будимљанско-никшићкој. То је непроцјењив допринос јачању пријатељства између народа Русије и Црне Горе“, закључио је Маслеников.

Свечаности су присуствовали: Јевгениј Баранов, директор Руског дома у Београду, академик вајар Ајдин Зејналов, предсједници Општина Андријевица и Беране Жељко Ћулафић и Вуко Тодоровић са сарадницима, представници организације МК „Ноћни вукови“.

За вријеме ручка амбасадор је уручио захвалницу умјетнику Ајдину Зејналову за његов рад.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

 

Pin It on Pinterest

Share This