Select Page

Рођење у тијелу Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа је централни догађај у животу свакога од нас, догађај од кога више ништа није исто

Почетак Божићног поста био је повод да 28. новембра у Светогеоргијевском дому под Горицом отац Гојко Перовић у оквиру дијалошке трибине угости јеромонаха Рафаила (Бољевића), игумана манастира Подмаине. Тема разговора била је „Пост и молитва“.

Отац Рафаило на самом почетку је казао да је битно да се сабирамо око Онога који није од овога свијета, а који је ту ради нас и нашега спасења од болести које дух свијета силовито жели да убризга у наше биће, управо каналима пажње.

Објаснио је да дух свијета представља свеукупност духовних болести које своје исходиште имају у ономе који је испао из структуре Божијег плана, воље, благослова, дрзнувши се да се „омрси“ својом вољом, отргнувши је од благе и животворне, живоносне воље Божије.

Нагласио је да једна од првих пројава благодати јесте откривање гријеха у нама, виђење својег гријеха. Увидјевши свој гријех и напредујући у духовном животу, човјек све више види гријех у себи и примјећује да је сила гријеха изнад његових сила. Комплетна људска природа налази се у ропству гријеха које је изазавно падом. Послије тог виђења гријеха и те прокажености, постоји један степеник који представља суштинску промјену квалитета духовног живота, а он се састоји у познању које захвата читаву нашу природу, да ван Христа нама нема спасења: „То је тренутак кад се биће човјечије отвара према Богу, али суштински.“

На питање оца Гојка зашто Црква пости тако дуго, 40 дана уочи празника, отац Рафаило казао је да је то због тога што су то битни дани. Постимо како бисмо лакше усвајали благодатне сигнале самог празника.

“Рођење у тијелу Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа, то је, браћо и сестре, такав један догађај који је све промијенио. Од њега више ништа није исто и он је централни догађај у животу свакога од нас“, казао је, између осталог, подмаински игуман о. Рафаило.

Лазар Шћекић

Снимак цијеле трибине можете погледати на јутјуб каналима: Црква Светог Ђорђа под Горицом и Острог Тв студио.

 

Pin It on Pinterest

Share This