Select Page

Православни верници данас прослављају Сабор Светог архангела Михаила. Овај празник је у српском народу познатији као Аранђеловдан. Тим поводом је данас у манастиру Светих Архангела код Призрена служена Света литургија.

Литургију је служило више свештенослужитеља, уз прислуживање и појање призренских богослова. Молитвено је учествовало и више десетина верника који су дошли са разних страна. Њима се након завршетка Литургије беседом обратио о. Никита, сабрат манастира Св. Архангели и професор у Призренској богословији. Он је рекао да, по предању цркве, сви који се крсте добијају анђела чувара који их штити и води кроз живот.

„Молимо се Светим небеским силама, да нас заступају у животу. Предање је Цркве да, сви када се крстимо добијамо анђела чувара који нас штити и води кроз живот. Знамо да су одређени анђели којима се молимо и чија имена знамо. Рецимо, један од њих је путеводитељ, благосиља оне који путују и чува их на свим путевима. Тако се молимо данас да Свети архистратиг Божији Михал, који благосиља ову Свету обитељ, благослови нашега игумана Михаила који данас имендан слави и који носи његово велико име. Нека он водећи ову свештену обитељ и братство ове обитељи свагда има на уму управо речи, то јест значење имена овога Архистратига Божијег. Јер речи, односно име Михаило значи – нико као Бог. Те и ми данас да тако узвикнемо, када год, увек у животу, али и када год имамо неки проблем, нико као Бог“, рекао је јеромонах о. Никита у својој беседи.

По завршетку Литургије свештенство и верни народ окупили су се у манастирској трпезарији и уз ручак и звуке хармонике свечано наставили прославу Аранђеловдана.

Извор: Радио Гораждевац

Pin It on Pinterest

Share This