Select Page

У сриједу, 16. новембра 2023. године у Спомен-дому ”Стефан Митров Љубиша” у Старом граду Будви отворена је изложба икона Марије Вукосављевић, под називом ”Ево цвета довољно смелог да мирише”.

Изложбу је отворио јереј Александар Лекић, старјешина цркве Свете Тројице у Старом граду. Он је истакао да иконе Марије Вукосављевић, прије свега, носе са собом сусрет са свештеним који лијечи, у којем доживљавамо, по ријечи великог апостола, мир и радост у Духу Светоме. Маријин рад је аутентичан и оригиналан, а за њега је потребан искорак, слобода, храброст. Маријин рад одише слободом, али не било којом слободом, него оном слободом коју она има у Христу Богочовјеку.

”Марија је смјела у одабиру материјала и техника које користи. Храбра је у динамичним и експресивним тоновима који нас разбуђују из учмалости и досадне једнообразности”, рекао је отац Александар и нагласио како, поред свега тога, она се држи православног Предања и њени ликови свједоче о ономе што је суштина иконе, о богочовјечанској стварности, преображеном свијету и ликовима приказаним у свјетлости једног новог свијета, Царства Божијег у којем нема бола, туге и уздисања, него гдје је живот прогутао смрт.

”Радујемо се јер смо обогаћени овом изложбом Маријиних радова који показују како се Црква Духом Светим и данас, у нашем времену, обнавља и препорађа и одише љепотом”, закључио је.

Марија Вукосављевић је рођена у Ваљеву. Завршила је Факултет примјењених умјетности у Београду. У манастиру Градац провела је шест година као искушеница и наводи да је било сасвим природно да иконе буду дио њеног умјетничког стваралаштва. Излагала је на преко 30 колективних и 17 самосталних изложби.

Изложба ће трајати до 30. новембра текуће године.

Тијана Лекић

Pin It on Pinterest

Share This