Izaberite stranicu

Јубилеј поводом 150. година од оснивања часописа „Румунска православна црква“ – Званичног гласника Румунске патријаршије одржана је 9. октобра 2023. године у палати Патријаршије. Свечани јубилеј отворио је Његово блаженство Патријарх румунски Данило.

Свечаном догађају претходила је Света литургија служена у Патријаршијском храму, а потом је служен помен свим уредницима часописа који су се упокојили.

– Овај часопис је неопходност наше Цркве, што су истицали и многи црквени јерарси, теолошке личности тог времена, па чак и значајни људи из румунског друштва. Реч је о часопису који је замишљен и као средство едукације свештеника, с обзиром на недостатак организованих школа.

Његово блаженствогосподин Данило говорио је и о томе шта је часопис „Румунска православна црква“ значио током века и по деловања. Такође је поновио тренутни значај часописа, који је описао као централно средство писаних информација које периодично одражавају главне догађаје, динамику и живот Румунске православне цркве. Упућен углавном православном свештенству, часопис је и гласник црквеног учења за све вернике лаике.

Извор: Румунска православна црква

Pin It on Pinterest

Share This