Select Page

У срцу царског града Призрена, петнаестогодишњи Никола Зековић из Бара, проналази свој животни пут. Трећи разред у Богословији Свети Кирило и Методије представља не само образовно искуство, већ и духовно путовање кроз вековима богату историју ових простора.

„Призрен је за мене место које изазива дивљење и радост“, истиче Никола, чија свакодневица је испуњена духовним богослужењима, наставом и слободним активностима.

„Молитва је основа сваког дана, а благодети слободног времена омогућавају нам да истражимо градске улице и упијемо културно наслеђе.“

Никола се са својим вршњацима, члановима пет генерација Богословије, диви богатом културно-уметничком програму и посетама уметника, откривајући широк спектар културних израза.

„Трудимо се да разумемо и негујемо наше корене кроз обиласке, како локалитета широм Косова и Метохије, тако и шире.“

Посета манастирима и светим местима прожела га је дубоким духовним утиском.

„Одлучио сам да се школујем овде, на Косову и Метохији, и благослов Митрополита ми је дао снагу за ту одлуку“, истиче Никола са узбуђењем у гласу.

Ипак, док се радује образовању и свему што ова школа пружа, Никола истиче важност породичних веза.

„Осећамо недостатак породице, посебно током ових осам месеци у школи. Распуст је тренутак одмора, али пре свега време да будемо са својима.“

Његови планови укључују и даље теолошко школовање на факултету, настављајући пут који је започео у овој богословији. Са захвалношћу и дубоким поштовањем према духовној и културној баштини ових простора, Никола шаље поруку свима који нису посетили ово место.

„Свако треба да дође и осети енергију ових светиња, да се обнови и пронађе дубоки мир.“

Николин пут је само један од многих младих душа које се обликују у Богословији у Призрену, ослањајући се на културну и духовну баштину, чувајући и негујући историјску вредност.

Извор: Радио Гораждевац

Pin It on Pinterest

Share This