Select Page

Документарац руске производње о чувеном манастиру Соловки проглашен је за најбољи филм на овогодишњем фестивалу хришћанског филма Велика језера.

Поред највеће награде фестивала, филм Свети архипелаг, у режији Сергеја Дебижева, однео је и још три награде.

Фестивал је у понедељак, 6. новембра, прогласио победнике. Конкретно, поред победе у категорији Најбољи на фесту, „Свети архипелаг“ је освојио и награду за најбољи документарни играни филм, најбољу кинематографију  и најбољи звук/музику, преноси прес служба фестивала.

„Свети архипелаг је директно упућен души и срцу човека“, рекао је Дебижев за „Ивестију“. „Филм се дотиче дубоког значења постојања, вере, наде и љубави. Ова значења су блиска свима, без обзира у којој земљи живе.”

„Феноменалан успех филма у Русији и широм света показује да је човек још увек жив, осећа, тражи светлост, упркос покушајима да га увуку у хладну, дигиталну, виртуелну будућност. Свети архипелаг је први заиста велики филм на духовну и верску тему. Не видимо свет као физички објекат, већ као творевину Божију. Знамо да Русија не живи у времену, већ у вечности, и то је наша снага, то је другачији модел бића.“

Заузврат, копродуцент Михаил Скигин је рекао да су због филма „Американци Русију видели као веома лепу земљу, где људи јаке воље живе и поштују традиционалне вредности. Успели смо да директно допремо до срца гледалаца и филмских критичара у Сједињеним Државама.

Такође је напоменуо да је филм до данас добио више од 30 награда и номинација у земљама попут Италије, Грчке, САД, Аустралије, Индије, Сингапура, Србије, Бразила, Кипра, па чак и Краљевине Бутан.

Трејлер филма:

https://youtu.be/m4J0Wap-e9E?si=7o4MWYwrQbQhHqfD

Извор: https://orthochristian.com/

Превела Љиљана Поповић

Pin It on Pinterest

Share This